Всяка четвърта германска компания обмисля възможността за прехвърляне на производството си (или част от него) в други страни, основно заради енергийната криза в страната. Това съобщава вестник Die Welt, с позоваване на генералния директор на Германския индустриален съюз (BDI) Таня Генер.

Тя отбелязва, че високите цени на енергоносителите и отслабващата икономика удрят силно цяла Германия и местните компании изпитват по-големи трудности в сравнение с тези в други страни. "Германският бизнес модел е подложен на огромен стрес", казва Генер.

При настоящите икономическите условия, много представители на германския бизнес искат от властите на страната да въведат мерки за защита на националната икономика. В противен случай, Германия може да се "насочи към опасна повратна точка".

Съобщава се още, че повече от половината германци са преминали към "строги икономии". Като цяло, жителите на страната вече сравняват цените по-внимателно и обръщат повече внимание на специалните оферти, както и по-често преминават към по-евтини продукти или купуват от "намалени стоки".

Германските компании все по-трудно получават кредити

Германските компании все по-трудно получават кредити

Най-тежко е положението в сферата на услугите