След като прекараха немалка част от 2020 г. затворени, сега кината глобално получават нов удар – Warner Bros обяви, че премиерите на филмите им догодина ще се случват едновременно на кино и по HBO Max, предаде Zero Hedge.

Към момента кината имат ексклузивно право да излъчват новите продукции за първите три месеца след премиерата им. Но тъй като те са затворени, филмовите студия преосмислят бизнес модела си, за да не търпят допълнителни загуби, след като през тази година продажбите на билети са със 78% надолу до общо 2,2 млрд. долара в САЩ.

„Знаем, че новото съдържание е кръвта на кината“, каза главният изпълнителен директор на WarnerMedia Studios Ан Сарноф. „Но трябва да балансираме това спрямо реалността, в която повечето кина в САЩ ще работят при понижен капацитет през следващата година.“

Сред заглавията в портфолиото на Warner Bros, които ще достигнат до всички размери екранни, са продукции като „Матрицата“ и Suicide Squad, припомня Bloomberg.

Други компании прибегнаха до алтернативен подход при договаряне с кината. Сред тях е Universal, която се споразумя за съкращаване на срока, в който кината ще имат ексклузивно право да излъчват новите филми.

„Но не вярваме кината да успеят да се измъкнат от драматичната промяна, при която новите филми ще бъдат изкопчени от хватката им“, коментират от Zero Hedge.