Южна Корея ще изпрати част от доставките си на втечнен природен газ в Европа, предават световните медии, цитирайки официални южнокорейски държавни източници. Целта на пренасочването на газовите доставки е да се помогне за облекчаване на енергийната криза, вследствие на войната в Украйна.

Русия е най-големият доставчик на газ за стария континент и затова в Европа има нарастване на опасенията от прекъсвания на доставките на природен газ, особено след като руският държавен производител "Газпром" заяви, че е прекъснал доставките за Полша и България.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво

Южна Корея е взела решението да пренасочи част от своите товари за втечнен природен газ към Европа, тъй като Сеул има "известна възможност" за такава подкрепа през пролетта, заяви пред агенция Yonhap висш служител на министерството на индустрията.

Предвидената пратка ще бъде изпратена до Европа преди лятото, въпреки че обемът "не е толкова голям", тъй като Сеул обикновено управлява строго доставките на газ в страната.

Припомняме, че през февруари САЩ поискаха от Южна Корея газова подкрепа за Европа, но тогава правителството на Сеул отхвърли искането.