Румънското правителство е сезирало Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) заради огромен брой отменени полети на нискотарифната авиокомпания WizzAir, съобщават медии в северната ни съседка.

Детайли: Новината дойде от секретаря на Министерството на транспорта и инфраструктурата Бодан Миндреску. Той отбеляза, че само в рамките на ден 9 полета на WizzAir на територията на страната са били отменени по технически причини.

Миндреску и служители на румънската агенция за защита на потребителите първо са се срещнали с представители на авиокомпанията, като са поискали конкретни мерки за намаляване на отменените полети. Бил е засегнат и въпросът с работните часове на екипажите, които са над позволения от законодателството максимум.

WizzAir остават само с 2 самолета във Варна, ето кои дестинации отпадат

WizzAir остават само с 2 самолета във Варна, ето кои дестинации отпадат

Местното търсене не е отговорило на очакванията на авиокомпанията

По думите му резултатите от разговорите са били незадоволителни и затова въпросът е бил отнесен на европейско ниво. Освен EASA, сигнал е изпратен и до органите, които отговарят за защитата на правата на пътниците.

Контекст: Нискотарифните авиопревозвачи успяват да постигнат значително по-ниски цени на билетите чрез оптимизация както на предлаганата услуга, така и на маршрутната си мрежа и авиопарка. Така самолетите им обикновено обслужват по няколко дестинации дневно.

Новите правила за багажа донесоха €4 милиона глоба за Ryanair и WizzAir

Новите правила за багажа донесоха €4 милиона глоба за Ryanair и WizzAir

В Италия

Това намалява разходите, но и създава рискове - закъснение на едно летище може да "повлече" след себе си проблеми с още куп последващи полети, включително изпускане на предварително заявени слотове за излитане и кацане и т.н. Това проваля трансфери и поставя в риск програмите на туроператорите в разгара на сезона.

От друга страна: В своя официална позиция от WizzAir отрекоха, че 9 техни полета са били отменени в рамките на ден. Освен това заявиха, че работят с румънските власти за подобряване на обслужването.

Компанията е добавила още резервни самолети и е оптимизирала разписанията си за повече гъвкавост.

Още нещо: Почти не минава месец без български пътници да се окажат блокирани на летище по света или у нас заради проблем с нискотарифен полет. Преди дни стотици български пътници чакаха часове наред във Франкфурт и Бари, защото късните им самолети за София закъсняха толкова много, че в крайна сметка пасажерите прекараха цялата нощ на летищата.

Имаме ли право на обезщетение за отменен или закъснял полет при стачка?

Имаме ли право на обезщетение за отменен или закъснял полет при стачка?

Съществуват две хипотези:

През май имаше куриозен случай с полет на WizzAir. Още излитането му от Абу Даби закъсня с 3 часа, а след това той кацна във Варна, вместо в София. 10 изнервени пътници тогава се барикадираха в самолета.