Най-големият завод за олио в България - предприятието в село Разделна край Варна, затвори заради липса на суровина. Това потвърдиха пред Money.bg представители на преработвателя на слънчоглед "Олива".

Първоначално, новината беше обявена от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България на пресконференция по повод обявеното от земеделския министър Кирил Вътев искане от ЕК страната ни да удължи забраната за внос на украински слънчоглед до края на годината.

Според представителите на бранша - удължаването на забраната за внос на украински слънчоглед няма да помогне на зърнопроизводителите, а единствено ще затрудни и ощети преработвателите.

Снимка 566476

Източник: iStock Images

България е един от най-големите износители на слънчогледово олио в света

Производителите на олио обвиниха държавата, че толерира един сектор за сметка на друг, като така изкривява пазара.

Български предприятия за олио са пред затваряне

Български предприятия за олио са пред затваряне

Следват ли фалити и каква е причината?

"Не е в интерес и на производителите на слънчоглед да задържат продукцията си, защото трендът на цените от май миналата година е само надолу. Цените продължиха да падат и след въведената през април тази година забрана за внос на украински слънчоглед в пет държави от Източна Европа", коментира пред медиите Яни Янев - председател на сдружението на преработвателите.

Преработвателите на олио обясняват, че предлагат продукта си на международната му цена, която в момента тя е 800 лева на тон, доставен до пристанище Варна. Производителите обаче не продават на тази цена и в случай, че продължат да задържат слънчогледа, ще загубят много пари.

Припомняме, че през 2022 година цената на слънчогледа, на която българските земеделци продаваха на заводите за преработка достигна средно 1200 лвева за тон. Това предизвика силно поскъпване на олиото в търговската мрежа.

"Олива" разширява производството си със заем от 175 милиона лева

Производител №1 на слънчогледово олио у нас разширява производството си със 175 милиона лева

Дружеството, което е част от втория по големина производител в земеделието, увеличава износа си

След това, при отварянето на безмитния внос на украински слънчоглед за Европа, цената на слънчогледа тръгна надолу и продължи да пада, въпреки че през април в пет източноевропейски държави, включително и България, бе въведена забрана за внос от Украйна.

Преработвателите коментират, че предпочитат да изкупят целия български слънчоглед, но той не е достатъчен, за да натовари производствените им мощности. Налага се внос от поне 1,5 милиона тона суровина и за тях вносът от Украйна е изключително важен.

Очаквайте в Money.bg интервю по темата с представители на затворения край Варна завод за олио.

Зърнената реколта е слаба, имаме нужда от 1 млн. тона слънчоглед

Зърнената реколта е слаба, имаме нужда от 1 млн. тона слънчоглед

Фермерите настояват за радикална промяна в отношенията между тях и собствениците на земя