Редица български производители на олио и шрот, както и на белен слънчоглед, алармират, че са изправени пред фалит. Причината - последиците от въведената забрана за внос на слънчоглед от Украйна и бъдещите мерки. Предприятията са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени, което може да рефлектира върху един цял сектор от икономиката, коментира за Money.bg Яни Янев, който е председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

"Българските земеделски производители отказват да продават слънчоглед на цени, които се определят от международния пазар в момента. В същото време не може да се внася и суровина на пазарни цени от Украйна, като единствена възможност на този етап", заяви Янев.

Само за няколко месеца страната ни изнесе олио и мазнини за над 1.2 милиарда лева

По време на "войната" за олио страната ни изнесе масла и мазнини за над 1.2 милиарда лева

Ето кои са основните търговски партньори на България

Производителят подчертава, че в периода от 9 юни до днес са изпратени три писма и молби за среща с новия екип на Министерството на земеделието и храните, но до момента няма отговор на нито едно. Към момента на публикуване на статията екипът на Money.bg не получи коментар от страна на МЗХ.

Снимка 617559

Източник: БГНЕС

Надеждата на бизнеса

Преработвателите се надяват да бъде обсъден план с правителството и да бъдат набелязани мерки, които да подкрепят българската маслопреработвателна индустрия.

"Това е изключително важно, предвид извънредно негативната ситуация с достъпа до суровина", подчертава Яни Янев.

Към момента не е изготвена оценка за въздействието на ограничителната мярка за внос на пшеница, слънчоглед,рапица и царевица върху националната икономика, коментират от бранша.Те са категорични, че пропуснатите приходи в националния бюджет ще са значителни ако се стигне до фалити.

Недостигът

През последните години България изпитва системен недостиг на маслодайни култури, които са собствено производство. От сектора обясняват, че това е така, заради непрекъснато увеличаващия се преработвателен капацитет в страната - към момента 3,5 милиона тона годишно за маслодобив и 1 милион тона за производство на белен слънчоглед.

На този фон страната ни се нуждае от внос на слънчоглед от порядъка на поне 1.5 милиона тона годишно, който предвид на търговския баланс на района може да дойде в голямата си част единствено от Украйна, казват преработвателите.

Липсата на предлагане на достатъчно слънчогледова реколта от българските земеделски производители, въпреки наличието на голям преходен запас, е предизвикано от относително високите им разходи за производство в изминалата и падащите цени на международните пазари.

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Пребутилирали се насипният турски зехтин от конкурентите Италия и Испания?