Шведската компания за сравнение на цените PriceRunner съобщи, че съди Google за €2,1 млрд. по обвинение, че щатският гигант промотира собствения си инструмент за сравнение при пазаруване в резултатите на търсачката, пише Deutsche Welle.

През ноември м.г. Google загуби процедурата по обжалване на глоба в размер на €2,4 млрд. по подобно обвинение, свързано със същия инструмент. Санкцията тогава бе наложена от Брюксел, а с решението се настояваше Google да промени практиките си.

Според PriceRunner обаче това не се е случило. "Те все още злоупотребяват с пазара и не са променили почти нищо", заяви главният изпълнителен директор Микаел Линдал пред Reuters.

В писмено изявление той допълва, че за европейските технологични компании и техните служители проблемът е въпрос на оцеляване. "Ако американските технологични гиганти имат възможността да манипулират пазарите чрез тяхната почти монополна позиция, може да очакваме множество технологични компании в Европа да пострадат, и то не само на пазара на сравнение на цени", каза Линдал.

Компанията настоява за компенсиране на загубите ѝ.

Google отговаря пред AFP, че е въвела исканите от Европейската комисия и е готова да се защитава в съда.

Google победи Seznam в Чехия. Ответният удар ще боли истински

Google победи Seznam в Чехия. Ответният удар ще боли истински

Европа променя законите си, за да даде шанс в битката на Давид срещу Голиат