Да се занимаваш с нещо, което не обичаш е много трудно и неприятно. Започваш новата седмица с лошо настроение и прекарваш времето си в очакване на петъка. Дори през почивните дни не можете да се отклоните от мислите за ниската заплата, досадните колеги, шеф-глупак и други "прелести" на работното място. Познато ви е, нали? Значи тази статия е за вас!

Да живееш с постоянно чувство на недоволство и безпокойство не е просто тъжно. Също така е вредно за здравето. Емоционален дискомфорт има тенденция да се развие във физически дискомфорт. Професионалното прегаряне е истинска диагноза, която е по-лесна за предотвратяване, отколкото за справяне. Ако опцията за промяна на дейността или мястото на работа не е възможно по някаква причина сега, опитай да се пренастроиш. И се научи да получаваш повече удовлетворение в настоящата ситуация. За да направите това, използвайте тези съвети.

Снимка 254146

Източник: iStock

Мотивирай се да постигнеш нещо

Добре е, когато парите те мотивират да ходиш на работа. Но, ако те са единствената причина, бързо ще се отегчиш и ще загубиш интерес към кариерата си. Ето защо, не се ограничавай с доходите. Помислете до какви върхове искаш да достигнеш в тази позиция. Трябва постоянно да се учи нещо ново, да се получават подходящи умения, да създаваш интересни познанства и да се развиваш по всякакъв възможен начин. Това е единственият начин да заобичате работата си и да станете отличен специалист.

Прегледай своите служебни ангажименти

Ако сте твърде претоварени с предизвикателни задачи и не можете да се отпуснете за минута, това е лошо нещо. Но и твърде елементарната рутина, която изпълняваш на машината, без да използваш изобретателност, също не допринася за интереса към работата. Може би трябва да промениш обхвата на задачите, графика или дори позицията в компанията. Получи повече свобода или, обратно - повече отговорност. Говори с ръководството. Заедно помислете как можете да бъдете възможно най-полезни на компанията.

Като алтернатива, сами можете да разгледате по-новому отговорностите си. Излез с предизвикателство в тяхната рамка, което ще бъде интересно да се премине. Винаги търси по-креативни нестандартни подходи за решаване на познати проблеми.

Да си успешен в живота е лесно, ако знаеш няколко тайни

Да си успешен в живота е лесно, ако знаеш няколко тайни

Някои хора виждат себе си като патологични неудачници. Те нямат желание да се изкачат на друго, по-високо ниво

Определи защо твоята работа е важна

Трябва да има някакъв смисъл във всяка дейност. Ако не го виждаш в работата си, не можеш да я обикнеш. Важно е да се чувстваш въвлечен в отбора и да осъзнаеш, че вървите към някаква цел. Помислете как работата ви е от полза за другите хора: колеги, партньори, клиенти, общество като цяло. Какво добро правите и защо точно сте в състояние да го направите с такава ефективност. Това може да даде добър заряд на ентусиазъм.

Снимка 326867

Източник: iStock

Намери баланс

Много е важно да се постигне баланс между стабилност и хаос. Не можете постоянно да бъдете в определени граници, отвъд които се страхувате да пристъпите. Но в работата ви все пак трябва да има определен ред, в противен случай ще бъде трудно да намериш хармония със себе си. Всякакви крайности - както пълна монотонност, така и абсолютна непредсказуемост - не допринасят за удоволствието от една кариера.

Ако сте заседнали в рутина, направете някакво разнообразие: в реда на операциите, дневния график или в околната среда. Опитай се да получиш възможно най-много нова интересна информация. Ако имаш време, регистрирай се за онлайн курсове и в същото време овладеете друга професия или подобрете квалификациите си, за да разширите обхвата на отговорностите.

Когато основният ви враг е хаосът, трябва да рационализирате графика и стриктно да го следвате. Не забравяйте да предвидите време не само за всички важни задачи, но и за добра почивка. Без това просто няма да можете да работите продуктивно.

Снимка 327379

Източник: iStock

Празнувай победите си

Признанието от другите може да бъде голяма мотивация. Но не разчитай само на това. Вие самите имате пълното право да се похвалите за постижения, дори много да са малки. Нека бъдем мотивирани от достойна награда: любимо ястие, интересен филм, дългоочаквана покупка или просто мързелив ден в леглото. Редовно насърчавайте себе си с хубави малки неща и насила да започнете нова работна седмица ще бъде много по-лесно.

Как да общувате с колегите: 4 стила на комуникация

Как да общувате с колегите: 4 стила на комуникация

Всеки екип се основава на комуникация: за да работите гладко и продуктивно, трябва да можете да говорите, да слушате и преговаряте

Сприятели се с колегите

Работата в сплотен дружелюбен екип е много по-приятна, отколкото в екип, в който всеки не се харесва другия. В края на краищата и ти можеш да допринесеш за подобряването на ситуацията в офиса. Общувай по-често с колеги, търсете нещо общо между вас. Нека дори да е не харесването на работата. Заедно все пак ще ви е по-лесно да преодолеете всички трудности и да намерите предимства в дейностите си. Производителността на компанията също ще се увеличи, което ще има положително въздействие върху всички вас. Сприятелете се на работното място и отивайки там ще бъде по-забавно.

Почисти бъркотията

На първо място, на работното място. Освободи компютъра и масата от ненужните боклуци, подредете всичко, както искате. Добави и няколко симпатични детайли, които ще те развеселят. След това рационализирай работната рутина. Ако можете да улесните задачите си с помощта на някои програми, устройства или оборудване, не забравяйте да го направите. Опитайте се да постигнете максимален комфорт на всички етапи от работния процес. Така че ще имаш повече свободно време и положителни емоции.

Снимка 554108

Източник: iStock

Не живей само за работата

Когато няма нищо в дните ти освен скучната кариера, дори най-интересната работа започва да предизвиква дразнене. Затова направи живота си извън компанията богат, светъл и разнообразен. Личен живот, приятели, хобита, отдих - обърни внимание на всички сфери.

Развивай се, получи нови впечатления, не забравяй да имаш добра почивка. И не мисли да работиш денонощно. Когато напуснеш офиса, остави отрицателни мисли там. И, кой знае, може би с времето дори ще се влюбиш в своята "неприятна" дейност. И ако не, никога не е късно да променим всичко.