Белият дом бе домакин на среща с изпълнителните директори на фирми, които обсъждат проблемите на работния пазар с консултативния съвет на Тръмп.

Главните ръководители на големите корпорации в САЩ признаха на състоялия се форум, че наемат много хора без дипломи, защото имат все повече затруднения в намирането на служители, пише Reuters.

Apple Inc, IBM Corp, Lockheed Martin Corp, Siemens USA и Home Depot Inc са част от 25-членния съвет. На чело на борда е дъщерята на американския президент Иванка Тръмп заедно с търговският секретар Уилбър Рос.

Част от съвета са ръководителите на Aмериканската търговска камара и Националната асоциация на производителите, както и управителите на Айова и Индиана. В него участват и председателят на северноамериканските профсъюзи за строителни сделки и кметът на Шарлот, Северна Каролина.

По време на форума изпълнителният директор на технологичната компания IBM Джини Ромети призна, че в нея имат нужда да наемат хора дори без висше образование.

Ръководителят на Apple Тим Кук, също каза, че 50% от хората, които производителят на iPhone е наел миналата година, са били без диплома.

"Никога не сме смятали, че дипломата от колеж е задължителна, нашият основател също не завършва образованието си", обяснява Кук, визирайки Стив Джобс.

Според него по-сериозни компютърни умения трябва да бъдат включени в програмата още в средното училище.

Мерилин Хюсън, която управлява компанията за самолетостроене Lockheed Martin, каза, че от 14 000 души, наети във фирмата през изминалата година, половината не са имали висше образование и са били ангажирани в производството.

От своя страна президентът Тръмп заяви желанието си да съдейства на бизнес сектора, като обсъди варианта за наемането на повече квалифицирани емигранти. Безработицата в САЩ остава ниска - 4 процента. За нея Доналд Тръмп коментира:

"Това ми харесва, но не искам да става по-трудно за вас."

По данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ става ясно, че американската заетост е с рекордно високо ниво - 7,3 милиона работещи.

От Белият дом казват, че има разминаване между необходимите умения и тези, които се преподават, което изисква спешни мерки, за да може повече американци да си намерят работа.

Членовете на консултативния съвет ще разработят стратегия за обновяване на американската работна сила.