По-дългият отпуск означава и по-дълъг общество, показва изследване на Европейското кардиологично дружество, извършвано от Университета на Хелзински в продължение на 40 години. В рамките му са изследвани 1 222 мъже на средна възраст и управленска позиция, при които е открит поне един рисков фактор за сърдечносъдово заболяване, като тютюнопушене, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Около половината от тях са получили съвет как да подобряват здравето си всеки четири месеца, като например да се упражняват редовно, за да намалят теглото си. Изследователите открили, че в тази група мъже, тези, които са си взимали три или по-малко седмици ваканция всяка година, са били в 37% по-голям риск, отколкото тези, които са си взимали по-дълъг отпуск.

Това може да се дължи на факта, че тези, които са взимали по-малко отпуск, са работели повече и са спели по-малко, което е повишило нивата им на стрес и е увредило здравето им.Скорошен доклад на Allianz Global Assistance Insurance пък показва, че американците, които смятат, че е важно да си взимат отпуск но не са уверени, че ще успеят да го направят през тази година, е почти два пъти по-вероятно да показват признаци на депресия, в сравнено със средното за страната.

В САЩ 52% от служителите все пак имат неизползвани дни отпуск в края на годината. От доклада става ясно, че в страната все още има скрито напрежение от изпускането на работни дни, тъй като хората смятат, че изглеждат по-малко отдадени.

И като резулат, нивата им на стрес се увеличават.

Но освен за здравето ви, взимането на отпуск им ползи и за работата ви - колкото по-дълго работите без почивка, толкова по-малко продуктивни ставате.

Тази компания дава допълнителна отпуска, ако се откажете от пушенето

Тази компания дава допълнителна отпуска, ако се откажете от пушенето

Някои от служителите вече са спрели цигарите, възползвайки се от офертата