Ранното пенсиониране е привилегия, към която се целят много служители, но малко успяват да бъдат облагодетелствани от нея. Финансовата независимост и свободното време карат повечето хора да искат да се пенсионират рано. Въпреки тези предимства, прекратяването на работа на по-ранна възраст от обикновено, може да доведе до психични проблеми.

Market Watch разказва как тази практика не винаги завършва по желания начин за ранните пенсионери. Един от примерите е Йордан, който е бил лекар. Той е печелил добре и е инвестирал в недвижими имоти, което го прави идеален кандидат за ранно пенсиониране. Когато научава за програмата FIRE (Financial Independence Retire Early) за финансова независимост и ранно пенсиониране, той знае, че е спестил достатъчно, за да може да прекрати кариерата си. Младият пенсионер обаче започва да се притеснява, тъй като чувства, че със спирането на работа, ще изгуби и квалификацията и репутацията си като доктор, която е градил дълго.

"Знаех, че съм изморен от работата, но не можех да си представя да престана да бъда лекар и да започна да се занимавам с нещо различно", казва Йордан.

Той не е единствения случай на човек, който е изморен от работата си и иска да се пенсионира, но без яснота какво ще прави впоследствие. Много служители, когато спестят достатъчно се замислят за ранно пенсиониране, но те често подценяват негативните ефекти от него.

За да преодолее тази част, Йордан първо започва да дава публични речи, вместо рязко да се спре да се занимава с професията си.

Предимствата на FIRE обаче се изтъкват непрекъснато в социалните мрежи и блоговете. Запалени от идеята за ранно пенсиониране, много служители започват да си спестяват излишните разходи в бюджета, да си приготвят храна у дома, вместо да ядат навън, да работят на второ място само за да могат да спестят достатъчно средства.

Брандън, който е друг сравнително млад пенсионер, разказва, че е имал съмнения дали ще успее да се справи, след като напуска изключително добре платена работа.

"Винаги съм смятал, че след като стана финансово независим пенсионер, мога да бъда предприемач. Честно казано бизнес идеите, които имах, спряха да ми харесват, защото след пенсионирането парите вече не бяха мотивация", обяснява той.

Пенсионирането на всяка възраст може да повлияе върху емоционалното състояние на служителя. Депресия и влошаване на здравето се срещат често, когато настъпи този момент, тъй като човек трябва да се раздели с професионалната си идентичност, която е градил с години.

А ранното пенсиониране кара даден служител да изживява всичко това по-чувствително, в допълнение към още притеснения като това, дали взима правилния избор и дали ще успее да се справи финансово.

Таня Хестер, млад пенсионер, който успява да постигне финансова независимост, издава книгата "Work Optional". Тя посочва още една основна разлика между пенсионирането на стандартна възраст и ранното пенсиониране.

"Психичното здраве и чувството за загуба ги има и при двете, но пенсионирането на стандартна възраст носи и ползи като социалното осигуряване", посочва Хестер.

Според специалисти е възможно някои от младите пенсионери да изпаднат в екзистенциална криза, тъй като се фокусират повече върху финансовата част. Те съветват служителите, решили да се пенсионират рано първо да проверяват какви чувства и потребности удовлетворява работното им място и да помислят за техен заместител преди да преминат към пенсионирането.

Експертите твърдят, че хората, които се пенсионират рано обикновено са дисциплинирани, за да успеят да спестят достатъчно, така че дисциплината ще им помогне да подредят нещата си и след това.