Много хора смятат, че като работят вкъщи спестяват на околната среда вредни емисии от своето пътуване до офиса. Последните изследвания обаче показват точно обратното – те вредят повече на природата, когато вършат служебните си задължения вкъщи.

Защо ли? През зимата, ако работим в жилището си, пускаме отопление само за себе си. В случай, че сме в службата обаче споделяме такова с колегите си и следователно разходите на енергия са по-малки.

Изчисленията в изследване на британската фирма by BT Group Plc сочат, че енергийната консумация нараства с 20%, когато хората работят по домовете си.

Още повече, че близо три четвърти от всички вредни емисии например във Великобритания идват от консумацията в жилищни, а не в административни и офис сгради.

Според данните един час работа у дома елиминира положителния ефект на спестените вредни емисии от пътуването до работното място. В случай, че ползвате влак пък, офисът ви трябва да бъде на повече от 48 километра разстояние, за да предизвика по-големи щети от оставането ви у дома.

Това изглежда притеснително на фона на все по-големия брой хора, които предпочитат да вършат служебните си задължения вкъщи. В САЩ това се отнася за 3,7 милиона души, като те са двойно повече, отколкото са били през 2005 г.

Анкета на фирмата за маркетингови и социологически проучвания Ipsos пък показва, че над 10 и до 35 на сто от световната работна сила се труди извън офиса поне веднъж седмично. Това е често срещана практика в държави като Индия, Индонезия и Мексико.