Главният изпълнителен директор на най-големия суверенен фонд в света - Norges Bank Investment Management Ингве Слингстад обяви, че подава оставка, предаде Bloomberg. Новината идва скоро след като размерът на активите, управлявани от фонда, надхвърли 1,1 трлн. долара за пръв път в неговата история. Новината за решението на Слингстад беше оповестена на пресконференция от самия фонд, а неговото решение е било представено пред борда ѝ в петък.

"Бордът на директорите е изключително доволен от управлението на фонда от Ингве Слингстад", коментира Ойстен Олсен, гуверньорът на Норвежката централна банка, част от която е и Norges Bank Investment Management. "През тези 12 години фондът постигна много добри резултати и достигна до силна позиция на международно равнище, както и в Норвегия."

"Особено значимо постижение е, че пазарната стойност на фонда надхвърли размера на 10 трлн. норвежки крони на 25 октомври. Постигнахме добри резултати за благото на нацията", коментира самият Слингстад, който посочва, че няма непосредствени бъдещи планове. "Никога не разглеждах заниманията си като работа. Те бяха нещо повече за мен. Някои го наричат мисия."

С подобен ход от страната на Слингстад се спекулираше и по-рано през годината, но според някои анализатори той е изчакал, за да постигне рекорд по отношение на управлявания капитал, идващ в немалка степен от петролните богатства на страната. Главният изпълнителен директор ще запази позиция, докато негов заместник бъде открит.

Слингстад оглавява Norges Bank Investment Management от 12 години, а работи за фонда от повече от 21 години. Въпреки напускането на ръководната позиция, той се очаква да продължи да бъде обвързан с взимането на решения в институцията, най-вече в подразделението ѝ за инвестиране в проекти за възобновяеми енергийни източници. Financial Times припомня, че фондът има за цел популяризирането на решения, които не са свързани с изкопаемите горива, включително и чрез финансиране на изследвания в сферата.

Norges Bank Investment Management премина през колосални загуби през 2008 г. - годината, в която Слингстад беше избран на поста главен изпълнителен директор, посочват от Zero Hedge. Въпреки това той успя да обърне курса на институцията и да увеличи експозицията на портфолиото му към доларови и други международни акции. В последствие под негово ръководство фондът осъществи експанзия към сферата на недвижимите имоти, а притежаваните от него акции нараснаха до 70% от портфолиото му. През последните години Слингстад скъса с отрасъла на изкопаемите горива.