Бившият председател и главен изпълнителен директор на групата на Volkswagen Фердинанд Пиех, който превърна германската компания в глобален лидер в автомобилната индустрия, е починал, съобщава Reuters, позовавайки се на Bild.

Според информацията 82-годишният предприемач е починал в Розенхайм, Бавария, в неделя. Информацията е била потвърдена от съпругата му Урсула, но досега представители на компанията не са излезли с коментар.

Пиех е човекът, който стои зад връзката между Volkswagen с Porsche. Всъщност този процес е започнат още от дядо му - Фердинанд Порше, който разработва емблематичния модел Beetle през 1934 година.

Под управлението на неговия внук групата на Volkswagen навлиза в сегмента на луксозните автомобили с покупката на имена като Bentley и Buggati. В същото време той развива добре и сегмента на по-достъпните модели с брандовете Seat и Skoda.

Пиех става председател на борда на директорите на Volkswagen през 1993 година, когато групата е в сериозно финансово затруднение. Той успява да "спаси" групата с нетрадиционен подход - агресивното изкупуване на различни брандове автомобили.

Така към 2012 година Volkswagen вече контролира дялове в 12 отделни автомобилни марки, включително държи част от Lamborghini.

На 65-годишна възраст Фердинанд Пиех се оттегли от активното управление на германския концерн, но продължи да участва в надзорния съвет на групата. След "Дизелгейт" Пиех се оттегли окончателно от управлението.