Tesla вече не е нишов автомобилен производител. Model 3 е модел с голямо присъствие на пазара, а компанията е и сред водещите производители на батерии за електрически автомобили.

Това коментира по време на събитие в четвъртък главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Диес в отговор на журналисти, посочили, че американската компания е твърде малка, за да оцелее.

"Аз дълбоко уважавам Tesla. Тя е конкурент, на който гледаме много сериозно", посочва още шефът на германския концерн.

Коментарът на Диес идва точно в момент, в който Илън Мъск се нуждае от малко подкрепа, за да разсее съмненията около представянето на компанията си през последното тримесечие.

Американският производител изненада с печалба при очаквана от анализаторите загуба. В резултат акциите му скочиха с 18% в четвъртък, което беше най-големият ръст за последните повече от 6 години. В резултат Tesla изпревари General Motors по пазарна капитализация.

Илън Мъск от своя страна също е изразявал подкрепата си за германския производител. Преди месец той написа в Twitter, че Диес прави "повече от всички други в автомобилната индустрия", за да премине компанията му към напълно електрически модели.