Сатя Надела става главен изпълнителен директор (CEO)на Microsoft през 2014 г. По това време пазарната капитализация на корпорацията е около 311 милиарда долара. Сега Microsoft струва повече от 2,26 трилиона долара. Microsoft беше сред първите компании, които надхвърлиха оценка от 1 трилион долара, когато достигна този етап през април 2019 г. Друг важен аспект е, че по това време бизнесът с облачни услуги не беше ключов елемент от стратегията на компанията, основният фокус беше върху "потребителите и устройствата".

На Microsoft се гледаше като на компания, чиито най-добри дни бяха в миналото. Само в рамките на 7 седем години след стъпването на Надела на поста Microsoft стана доминиращ доставчик на облачни услуги и втората най-ценна корпорация в световен мащаб. На първо място е Apple.

Новият шеф Надела трансформира значително корпорацията, използвайки своя лидерски подход, ясна визия, открита и ясна комуникация, пише Ceoworld.

Непосредствено преди Надела да поеме поста на главен изпълнителен директор, облачният бизнес на Microsoft не беше част от ключовите продукти, а "друг" източник на приходи. Днес облачният бизнес на компанията се превърна в ключов елемент в тримесечните отчети за приходи. Облачният бизнес на компанията възлиза на цели 42% от общите й приходи към 2021 г. През третото тримесечие на 2021 финансова година общите приходи на компанията са 41,7 милиарда, като от облака идват 7,7 милиарда долара.

Без съмнение, лидерските умения и подходът на Надела накараха компанията да го превърне този сегмент в ключовия поток от приходи за корпорацията.

Сатя Надела за потенциалната сделка с TikTok: Едно от най-странните неща, които съм правил

Сатя Надела за потенциалната сделка с TikTok: Едно от най-странните неща, които съм правил

През 2020 г. китайската компания бе принудена да търси купувач за американския си бизнес, но до сделка така и не се стигна

Как става това

Надела има ясна визия като лидер. Въпреки че винаги изразява дължимото уважение към главния изпълнителен директор, чието място заема, Надела незабавно прибягва до извеждането на корпорацията от бизнеса с мобилни телефони. Той популяризира тази ясна визия на всички служители в Microsoft. Надела редовно комуникира със служители на Microsoft по целия свят, за да сподели своята визия или планове за корпорацията и да поиска обратна връзка.

Надела е смел лидер, който не се страхува да поема рискове - придобивките, които са се случили под неговото ръководство доказват тази теза - LinkedIn през 2016 г. и GitHub през 2018 г. Всяко от едно от придобивания сигнализират за основна посока на корпорацията, тъй като придобитите компании са в първи в списъци на новите технологии. Когато продоби LinkedIn, това позволи на Microsoft да използва аспектите на социалните медии на професионалните мрежи.

Облачният бизнес увеличава приходите на Microsoft

Облачният бизнес увеличава приходите на Microsoft

Печалбата расте с 21 процента

Това, което отличава Надела като шеф е, че като главен изпълнителен директор той насърчава всички служители на Microsoft да приемат подхода "научи всичко" и да изпитат иновативни идеи и да се впуснат в проекти. Като цяло, за Надела е известно, че използва грешките на служителите като възможности да им даде втори шанс да се учат, да растат и да преосмислят идеите си.

Освен това Надела окуражава служителите да демонстрират успеха си на срещи на висшето ръководство. Служителите се присъединяват към срещите на лидерския екип чрез видео, за да покажат своето развитие, което действа като вдъхновение за лидерите. Подобна практика може да мотивира служителите да работят по-усърдно, за да станат част от лидерски екип или да получат признание.

Ключовите лидерски умения като съпричастност, грижа за хората, бързо изпълнение на задачи, смелост и мисъл за растеж са от съществено значение за Надела като главен изпълнителен директор на Microsoft. Подобни лидерски способности му помагат да обърне курса на компанията. Бизнесът с облачните услуги се очаква да генерират все повече и повече приходи за корпорацията и да продължат да бъдат основният бизнес за още дълъг период от време.