Проваленият опит на Microsoft да придобие американските операции на китайската социална платформа TikTok през 2020 г. е "най-странното нещо, по което съм работил", заяви в понеделник главният изпълнителен директор на разработчика зад операционната система Windows Сатя Надела, цитиран от CNBC.

През август миналата година TikTok водеше преговори за продажба на американския си бизнес, след като администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението. В един момент Microsoft бе сред потенциалните купувачи, но през септември се отказа.

"Първо, трябва да си припомним, че TikTok дойдоха при нас, а не обратното", посочи Надела по време на конференция в Калифорния. Те "бяха хванати в капан от много проблеми, които имаха заради двете столици, и търсеха партньор".

В крайна сметка TikTok така и не продаде. През юни президентът Джо Байдън подписа заповед, с която отмени заповедта на Тръмп за забрана на приложението.

Междувременно от социалната мрежа съобщиха, че са достигнали 1 млрд. месечни активни потребители по света - едно от най-ексклузивните постижения в технологичната индустрия.