Да пътуваш с кола в Хърватия може да се окаже доста по-скъпо, отколкото в Германия, Великобритания или Щатите. Причината за това са високите тол такси, които се плащат за преминаването по определени обществени пътища в страната.

Всъщност балканската държава е на четвърто място в света що се отнася до средния размер на тол таксите, показват данни на специализираната платформа Budget Direct. Според данни от тяхна класация средната стойност в Хърватия е в размер на 12,63 евро или 20,1 долара.

В нея са включени 20 държави в света, като данните за тях са взети от официалните сайтове на пътните агенции в тях.

В Хърватия най-скъпи са трасетата между столицата Загреб и град Риека на Адреатическото крайбрежие, както и между Сплит и Дубровник. За преминаването по тях цената е от 31,72 евро. Малко по-евтина е тол таксата за магистралата между Загреб и Дубровник - 30,66 евро.

Според тях Хърватия "изостава" с почти 9 евро от държавата, в която движението по пътищата е най-скъпо. Това е Швейцария, където средната стойност на таксите възлиза на близо 22 евро. Интересното е, че пътната система там включва само два платени участъка, минаващи под Алпите.

На второ място е Австрия със средна цена на тол таксите от 13,46 евро, следвана от Фарьорските острови с ниво от 13,45 евро. От друга страна на противоположния полюс са Обединените арабски емирства. Там средната цена на тези такси е едва 0,90 евро.

От големите икономики в Европа в Германия тол таксите струват средно около 3,15 евро. Във Великобритания стойността им е по-ниска - около 2,40 евро.

Ето и как точно изглежда топ 20 на държавите спрямо средната стойност на тол таксите:

Снимка 522585