Повечето хора обикновено вярват, че най-скъпата колекция е от злато, сребро, диаманти и всякакви антики. Въпреки това, в съвременния свят има неща  с много по-висока цена...

От подправки до сложни химични елементи, ще ви запознаем с най-скъпите неща, които съществуват в света.

Снимка 385904

Източник: iStock

Шафран

Цена $11 за грам

Тази ароматна подправка е най-скъпия продукт от този тип в света. Производството на шафран е процес отнемащ много време. Едно цвете дава само 3 листенца, а за да получите 1 кг подправка, трябва да съберете 200 000 цвята от минзухар. 90% от световната реколта от шафран се доставя от Иран.

Снимка 452220

Източник: iStock

Злато

Цена около $50 за грам

От този благороден метал се правят предимно бижута, но и предпочитано средство за инвестиране и натрупване на богатство. Широко се използва и в индустрията и медицината. Стойността на златото се определя от редица свойства. Първо, този метал е рядък. Общото количество на производството в света до 2012 година е 174 100 тона. Също така, рядкостта и високата цена на златото са свързани със свойствата му - той не се окислява, не корозира, е лесен за обработка, а също така има висока електрическа проводимост. Благодарение на тези свойства ролята на универсален еквивалент на парите принадлежи на златото.

Родий

Цена $57 за грам

Родият е твърд метал със сребристо-бял цвят. Принадлежи към благородните метали от групата на платината. Този уникален благороден метал значително превъзхожда платината. Невероятният, леко студен блясък на този благороден метал в комбинация с различни естествени камъни, придобива изключителен вид.

Снимка 433678

Източник: iStock

Платина

Цена $60 за грам

Платина като ценен метал, не е била призната веднага от човечеството. Някога цената му е била по-ниска от тази на среброто. Платината е призната за най-скъпия метал, когато започва да се използва в химическите технологии. В допълнение, платината в чиста форма не се среща в природата. Може да се намери в сплави с други метали.

Снимка 248532

Източник: iStock

Метамфетамин

Цена около $100 за грам

Метамфетаминът се отнася към наркотичните вещества. Това е най-силният психостимулант, който се използва в определени разтворими дози при лечение на различни психиатрични заболявания и депресии. Въпреки това, както всички лекарства, метамфетаминът е отрова. Малко количество стимулира повишената активност, в по-големи количества - потиска активността. Метамфетаминът като всики друг наркотик в по-големи дози води до смърт.

Снимка 346390

Източник: Instagram / National Geographic

Рог от носорог

Цената от $ 110 / грам Според Световната организация за защита на животните, носорозите са на ръба на унищожението. Това се дължи на голямото търсене на рогата им. Майсторските костни резбари много ценят рога на носорог, като материал за производството на всички видове редки продукти. Също така, китайските лечители го използват, за да правят всички видове лекарства, включително еликсир на младостта.

Снимка 372764

Източник: iStock

Хероин

Струва $ 130 за грам Хероин е полусинтетично наркотично вещество. Този бял прах се използва законно само в малки дози в строго контролирани научни изследвания. Останалата част от хероина, който се произвежда в света, се използва като незаконен наркотик.

Снимка 493800

Източник: Wikipedia

Плутоний

Цена от $4 000 за грам

Плутоният е първият изкуствено създаден химически елемент, който се произвежда в индустрията. Получава се от обогатен и естествен уран. Общият запас от плутоний през 2010 г.в света е около 2000 тона. Този тежък, крехък, радиоактивен метал се използва широко в производството на ядрени оръжия и като гориво за ядрени реактори.

Паинит

Струва $9 000 за грам

Паинитът е най-редкият минерал. Този най-рядък минерал на Земята е открит в Мианмар от британеца АртърПайн през 1959 година. В книгата на Гинес този червено-оранжев камък е определен като най-редкия и най-ценния в света. През втората половина на 20-ти век са открити само 3 кристала от този необичаен камък. А през 2005 г. броят им беше едва 25 броя. От тях само 2 кристала имат перфектна кройка. В момента в света има 330 естествени паинита. Няколко камъка са в частна колекция, а останалите са в музеи.

Таафеит

Цена от $ 2 500 до $ 20 000 за грам

Експертите смятат, че този скъпоценен камък е още по-рядък от диаманта. Затова таафеитът се използва изключително като скъпоценен камък. Общото количество таафеит, намерено в света, е по-малко от половин чаша.

Снимка 493803

Източник: Wikipedia

Тритий

Струва $30 000 долара за грам

Тритият е радиоактивен изотоп на водорода. Той се образува на повърхността на атмосферата, когато част от космическата радиация влезе в контакт с ядрата на атомите. Световните запаси от естествен тритий са нищожни.

Снимка 314427

Източник: Lucara Diamond

Диамант

Цена около $55 000 долара за грам

Диамантът се счита за рядък и много ценен минерал. Въпреки това, той е много популярен и често срещан камък. Чрез обработката на диаманти се правят камъни за скъпи бижута.