Да работиш в сферата на финансите може да бъде доходоносно, но хората, които упражняват професия в тази сфера често изглеждат скучни и дори некомпетентни по други теми на хората около тях. Това се твърди в нови проучване.

Изследователи от University of Essex, Англия, са анкетирали повече от 500 души, като са ги питали кои хора (според професията и хобитата) смятат за най-скучни и с какви характеристики ги свързват.

Хората, които се занимават с професии, свързани с финансите, са посочени единодушно като най-скучните в света. Четири от първите пет места в списъка с "най-скучните" са заети именно от професии, свързани с финансите. Според анкетираните, хората заемащи тези "скучни" работни места, са некомпетентни в много други сфери.

"Логично е счетоводителите да бъдат възприемани като скучно, но и като идеалният човек, който да свърши добра работа по данъчната ви декларация", смята Уайнанд Ван Тилбург, съавтор на изследването и старши преподавател в катедрата по психология на университета.

По думите му стереотипно "скучните хора" обикновено не се харесват и често биват избягвани от хората около тях, до голяма степен поради несправедливи предубеждения. Това донякъде обяснява резултатите от доклада.

Възприятията ни за хората със сигурност могат да се променят с времето, но хората, определяно като "скучни", нямат шанс да докажат, че стереотипите са глупост, коментира Тилбърг.

Ето резултатите от проучването:

Топ 5 на най-скучните професии

Анализатор на данни

Счетоводител

Данъчен служител

Хигиенист

Банкер

Топ 5 на най-вълнуващите професии

Актьор

Учен

Журналист

Лекар/ здравен служител

Учител

Сред най-скучните хобита в класацията попадат гледане на телевизия, религиозни интереси, математика и други.

Хората в някои от тези "скучни"професии обаче, често получават по-добро заплащане, в сравнение с тези, които упражняват "вълнуваща професия".

В доклада се цитират данни за заплатите на анализаторите на данни например, които са доста по-високи от тези на някой, който се занимава със сценично изкуство.