Ryanair е сред 10-те най-големи замърсители в Европа през миналата година. За първи път в подобна класация се появява компания, която не управлява въглищна централа, пише Bloomberg. Анализът е направен от Transport & Environent - изследователска група, базирана в Брюксел, на база официални данни от Европейския съюз.

Тези данни показват, че емисиите на въглероден диоксид на компанията са се покачили с 6,9 процента през миналата година. Анализът подчертава ясно растящия дял на авиоиндустрията в изпускането на парникови газове, които увреждат атмосферата.

Емисиите от въглищни централи достигат рекорд през 2018 година

Емисиите от въглищни централи достигат рекорд през 2018 година

Търсенето на енергия е нараснало с 2,3 процента през изминалата година - най-бързият темп на ръст от десетилетие насам

От 2005 г. насам замърсяването от авиокомпаниите е нараснало с две-трети, а прогнозата е, че ще продължи да расте, тъй като полетите със самолет стават все по-достъпни. В рамките на три десетилетия индустрията ще е най-замърсяващата в света, ако настоящите нива се запазят.

Другите индустрии успяват да намалят отпечатъка си, като общото отчетено намаление е 3,8 процента. Немалка заслуга за това има и спирането на въглищни централи.

Именно компаниите, които управляват такива централи, заемат 9 от 10-те места. Ryanair е на предпоследна позиция в класацията.

Новите правила за багажа донесоха €4 милиона глоба за Ryanair и WizzAir

Новите правила за багажа донесоха €4 милиона глоба за Ryanair и WizzAir

В Италия