Подкрепени отчасти и от силния фондов пазар, 400-те най-богати американци изпращат още една рекордна година. Минималното богатство, което е нужно за присъединяване към този елитен клуб, се увеличава до $2,1 милиарда -- $100 милиона повече от миналата година и най-високата до днес, пише Forbes, представяйки своята класация.

Общото богатство на този клуб се повишава до $2,9 трилиона, 7% повече от 2017 година. Средното богатство: $7,2 милиарда, докато миналата година бе $6,7 милиарда. Числото се покачва благодарение на тези, застанали начело на списъка: половината от общото богатство е собственост на 45-те най-богати хора в страната.

Джеф Безос вече е най-богатият в модерната история, има над $150 милиарда

Джеф Безос вече е най-богатият в модерната история, има над $150 милиарда

Милиардерът се възползва перфектно от разцвета на Amazon

И за първи път от 1994 г. има нов №1: основателят на Amazon.com и главен изпълнителен директор на компанията Джеф Безос, който изпреварва Бил Гейтс. Той е и първият, който с богатство над $100 милиарда - $160 милиарда.

Безос е и богаташът, натрупал най-много нови средства. От миналата година той е прибрал нови $78,5 милиарда, основно благодарение на ръста на акциите на Amazon.

Гейтс, вече на втора позиция, притежава $63 милиарда.

Топ 10 от най-богатите американци имат близо $730 милиарда. Така една трета от американски милиардери - рекордните 204 - не успяват въобще да влязат в топ 400.

С най-голем процент се е увеличило богатството на Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter и Square - цели 186% спрямо миналата година до общо $6,3 милиарда.

Неочакваната страна, в която супербогаташите са се увеличили най-бързо в света

Неочакваната страна, в която супербогаташите са се увеличили най-бързо в света

Много по-бързо от тези в САЩ и Китай

Най-големият губещ тази година е Джордж Сорос, чието богатство пада с $8,3 милиарда от $23 милиарда миналата година. Причината е частично в решението му да прехвърли $18 милиарда в своята фондация.

Американският президент Доналд Тръмп пада с 11 места до 259 позиция, след като миналата година бе на 248. Богатството му остана почти непроменено - $3,1 милиарда.

Най-старият човек в списъка е Съмнър Редстоун на 95 г. с $4,8 милиарда. Най-младият е съоснователят и CEO на Snapchat Ивън Шпигел на 28 г. и $2,2 милиарда. Той е един от едва 12-те души в списъка на възраст под 40 г.

Пълният списък може да видите ТУК.

Българите разполагат с по-голямо финансово богатство от руснаците, румънците и турците

Българите разполагат с по-голямо финансово богатство от руснаците, румънците и турците

От 2000 година общото финансово богатство в страната се е увеличило близо 10 пъти