Великобритания, Япония и Италия възнамеряват да създадат изтребител от следващо, шесто поколение. Това съобщи британският вестник Daily Telegraph, позовавайки се на министъра на отбраната на страната Грант Шепс.

"Изправени сме пред нарастващи рискове в небето - международното въздушно пространство става място на ожесточено съперничество - и не на последно място проектът е поради заплахите, произтичащи от Русия и Китай", казва Шепс.

По думите му, новият свръхзвуков изтребител се разработва в "опасно време", за да стане в бъдеще "стълб" на британските воено-въздушни сили (ВВС). Шепс смята, че това ще помогне на Великобритания, Япония и Италия да укрепят регионалната си колективна сигурност както в Индо-Тихоокеанския регион, така и в Европа. Британският министър допълва, че предвижда да се срещне със своите японски и италиански колеги в Токио, за да подпишат споразумение, според което централата на проекта за новия изтребител ще бъде във Великобритания.

Източникът на вестника също така отбелязва, че интерес да се включи в създаването на новия свръхзвуков изтребител проявява и Саудитска Арабия.

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

Бойната машина ще замести F-22

Припомня се, че в началото на годината Bloomberg съобщи, позовавайки се на неофицилна информация, че Великобритания, Италия и Япония възнамеряват до края на 2023 г. да създадат организация за началото на реализирането на проект за разработване на изтребител от последно поколение. Планира(ше) се новият самолет да бъде пуснат в експлоатация до 2035 година.

Както отбелязваше източникът на Bloomberg тогава, срокът за реализиране на проекта за изтребителя може да се промени, тъй като страните предстои да решат редица въпроси, включително избор на базиране на организацията по проекта, и дали Лондон ще бъде водещ партньор в проекта или трите страни ще имат равни дялове от собствеността.

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какви са бойните характеристики на многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА