Дори и най-добрите грешат. И компаниите с милиардни печалби и хиляди служители също понякога правят грешки, а тези грешки могат да им струват много скъпо. Доказателство за това са тези шест случаи, които CNN Money посочва, като едни от най-големите скандали в корпоративната история:

1. Volkswagen и скандалът с вредните емисии

Загуби: може да стигнат до 87 милиарда долара

Най-големият автомобилен производител в света беше обвинен в манипулиране на тестовете за вредни емисии в САЩ и Европа. Това струва поста на главният изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, а от Credit Suisse изчисляват, че загубите на концерна може да стигнат до 87 милиарда долара.

2. WorldCom и счетоводния скандал

Загуби: 107 милиарда долара

Някога най-голямата телекомуникационна компания в САЩ през 2002 година WorldCom банкрутира. Това се случи, след като стана ясно, че нейните мениджъри изкуствено са завишили размера на активите й с 11 милиарда долара. Шефът на корпорацията беше осъден на 25 години затвор.

3. Enron и счетоводния скандали

Загуби: 74 милиарда долара

Фалитът на енергийния гигант през 2001 година се превърна в най-големият в корпоративната история на САЩ. Причина отново беше счетоводна схема, като за ден цената на акциите й падна от 90,75 до 0,67 долара.

4. Схемата Бърни Мадоф

Загуби: 20 милиарда долара

Уважаваният някога финансист Бърни Мадоф успя да "ограби" 20 милиарда долара от инвеститори. Той се призна за виновен и беше осъден на 150 години затвор.

5. Barclays и скандалът с лихвения процент LIBOR

Загуби: около $9 милиарда под формата на глоби

Преди 4 години от банката Barclays признаха, че са участвали в схема за манипулиране на междубанковия лихвен процент LIBOR. Досега по случая присъда е получил банкера Том Хейнс, който ще лежи в затвора 14 години.

6. Petrobras и корупционния скандал

Загуби: 2 милиарда долара досега

Бразилският държавен петролен гигант Petrobras беше забъркан в сериозен корупционен скандал през миналата година. Бившият шеф на компанията беше обявен в неправомерно отклоняване на милиарди от Petrobras за лични ползи, както и за подкупи на държавни служители.