Акциите на Tesla достигнаха най-високата си цена от създаването на компанията, пише CNBC.

При затварянето на борсите в сряда цената на акциите на компанията завършиха с 3,74% ръст на стойността си, достигайки рекордните 393,15 долара. Към 17 часа българско време днес акциите на компанията достигнаха до 398 долара.

По този начин книжата надминаха дневните ръстове, които компанията достигна, когато през 2018 година създателят и главният изпълнителен директор Илън Мъск публикува в социалната мрежа Twitter, че има финансиране, за да направи компанията отново частна.

С вчерашните и днешни стойности пазарната капитализация на Tesla удари 71 милиарда долара.

Акциите на Tesla поскъпват. Но никой на "Уолстрийт" не знае защо

Акциите на Tesla поскъпват. Но никой на "Уолстрийт" не знае защо

Стойността на книжата е нараснала значително през последните три месеца

През настоящото последно тримесечие на 2019 година акциите на производителят на електромобили нарасна с близо 60%, след като компанията регистрира изненадваща печалба през третото тримесечие.

Ако нещата продължават да се развиват по този начин, акциите на Tesla може да запишат най-доброто си тримесечие от третото такова на 2013 година.

Новата мегафабрика на фирмата на Мъск в Шанхай, която е и първата такава извън САЩ, бавно увеличава темпа си на работа. Анализаторите обаче не очакват масовото производство там да започне до следващата година. Според Мъск заводът в Китай ще бъде ключов за бъдещето на компанията, предвид високото търсене на електромобили там - Китай е най-големият пазар за елколи в света. Междувременно първата фаза на търговската сделка между САЩ и Китай може да помогне на операциите на компанията.

Освен завода в Китай, Мъск обяви през ноември, че планира да създаде мегазавод и в Берлин. Това може да помогне на производителя да избегне трудностите, пред които е изправен при износа на автомобили от САЩ към Европа.

По 500 000 коли годишно ще изкарва Tesla от завода си в Берлин

По 500 000 коли годишно ще изкарва Tesla от завода си в Берлин

Там ще бъдат отворени 10 000 работни места