Най-голямото застрахователно дружество в Европа Allianz SE се представи по-лошо от очакваното през последното тримесечие на миналата година. Нетната печалба на компанията нарасна до 1,42 милиарда евро от 1,22 милиарда евро за същото тримесечие на 2014 г., съобщава Bloomberg.

Сумата обаче остана под прогнозите на експертите. Те очакваха печалбата на дружеството да достигне поне 1,56 милиарда евро.

“Allianz продължава да постига стабилни резултати на фона на нарастващите затруднения в средата”, коментира главният изпълнителен директор на фирмата Оливър Бете.

“Нашият бизнес е балансиран и добре диверсифициран. Това ни дава увеленост, че ще продължим да постигаме силни печалби”, допълва той.

Ръководството на застрахователното дружество ще трябва да положи усилия в тази посока, тъй като си е поставило цел да постигне ръст от около 5% на акциите си на годишна база през периода между 2016 и 2018 г.

Заедно с това плановете на Allianz включват увеличаване на дивидентите за акционерите с 6,6 на сто до 7,30 евро на акция за 2015 г. Това обаче остава под очакванията на анализаторите за стойност от 7,40 евро.