Amazon, eBay, Wish и AliExpress са обект на критики, след като стана ясно, че на техните онлайн платформи се продават незаконни за Великобритания оръжия като ножове, мечове и палки, съобщи Euronews.

Потребителската организация на Обединеното кралство Which? установила, че незаконните оръжия се продават от продавачи трети страни и са "замаскирани" под различни имена.

Законът на Обединеното кралство - включително Законът за оръжията за отбрана от 2019 г. - забранява продажбата на тези оръжия в страната и те не могат да се притежавани. Ако човек бъде заловен с незаконни оръжия, той може да бъде арестуван и осъден на затвор.

9-те държави, притежателки на ядрени оръжия, влизат в надпревара

9-те държави, притежателки на ядрени оръжия, влизат в надпревара

Предупреждение от SIPRI

"Смущаващо е, че незаконни оръжия се продават чрез онлайн платформи и то на изключително ниски цени, а също и че тези технологични фирми осигуряват достъп на хората до тези опасни артикули", каза Сю Дейвис, ръководител на политиката за защита на потребителите в Which?.

"Това повдига големи въпросителни относно проверките и мониторинга, извършвани от тези платформи", добави тя, призовавайки компаниите да поемат "повече отговорност" и да предотвратят появата на незаконни оръжия на техните сайтове.

Проверка в Amazon откри фрикционни палки "маскирани като трекинг щеки" в обявата на сайта. В eBay пък се продавали незаконно метални боксове, мечове и ножове "Зомби килър". Правилата и условията на EBay гласят, че нито едно от тези оръжия не трябва да се продава на неговата платформа. На уебсайта AliExpress, че били открили "голям брой сгъваеми ножове, скрити остриета и куп "халки за самозащита"", предназначени да се носят като метални боксове, на цена от само £0,49 (€0,58). В Wish били откри скрити остриета и няколко ножа с катарама за носене на колан.

Как реагираха технологичните платформи?

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Бомби, торпеда, реактивни снаряди, какво още изнася страната ни

Amazon обяви, че ще предприеме "подходящи мерки" срещу тези продавачи и че е премахнал "въпросните продукти". 

EBay проучва защо артикулите не са блокирани и заяви, че приема безопасността на своите клиенти "много сериозно".

"Като международен пазар, нашите политики се различават по света и някои от обявите, подчертани от Which? са разрешени съгласно политиката на САЩ и се продават от регистрирани в САЩ продавачи", се казва в изявление.

"Купувачите от Обединеното кралство са блокирани да купуват тези артикули. Проучваме защо това блокиране не се е осъществило в този случай".

Wish каза, че "проучва коригиращи действия срещу всички търговци нарушители".

Три държави в света разрешават на цивилни да притежават оръжие, ето кои са те

Три държави в света разрешават на цивилни да притежават оръжие, ето кои са те

Американците притежават почти половината от всички цивилни оръжия в света

В изявление компанията каза: "Въпреки че разполагаме с редица системи и методи за предотвратяване на появата на незаконни оръжия, изглежда, че в този случай търговците са открили начин да заобиколят нашите процеси".

AliExpress заяви, че е премахнал списъците с тези артикули и започва разследване.