Светът е изправен пред нов кръг на надпревара в ядреното въоръжаване след 35 години на намаляване на арсенала. Това е основното заключение в доклад, изготвен от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Всички 9 държави, притежаващи ядрени оръжия - Русия, САЩ, Китай, Франция, Обединеното кралство, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея - започват активно да модернизират арсеналите си.

Общият брой на ядрените бойни глави, според SIPRI, към януари 2022 г. е 12 705, от които 9 440 са активни и потенциално готови за военна употреба. В сравнение с миналата година този брой леко е намалял - през януари 2021 г. е имало 13 080 бойни глави.

Руски самолети с ядрено оръжие са нахлули в небето над Швеция

Руски самолети с ядрено оръжие са нахлули в небето над Швеция

Според шведските ВВС действието е било умишлено

Въпреки това, както подчертават експертите, намалението не се дължи на разоръжаването, а на планираното преди няколко години изваждане на остарелите системи от арсеналите на САЩ и Русия. Броят на активните бойни глави остава почти непроменен през годината.

Но тази ера на разоръжаване изглежда е към своя край и рискът от ядрена ескалация сега е на най-високото си ниво от края на Студената война, твърдят изследователите от SIPRI.

Според доклада причина за безпокойство са откритите заплахи на Русия да използва ядрено оръжие във война срещу Украйна.

САЩ: Реториката на Северна Корея предполага планове за ядрено оръжие

САЩ: Реториката на Северна Корея предполага планове за ядрено оръжие

КНДР показва "нагло парадиране срещу международния ред, основан на правила"

"По време на войната в Украйна руският президент Владимир Путин многократно спомена за използването на ядрени оръжия", се казва в доклада.

Сега Русия и САЩ заедно притежават повече от 90% от световния ядрен арсенал. Анализаторите на SIPRI подчертават, че по техни оценки в началото на тази година Русия е разполагала с 1912 заряди тактическо ядрено оръжие в допълнение към стратегическите си ядрени оръжия.

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Северна Корея се превърна в най-новата ядрена сила. Какъв ще бъде подходът на САЩ?

Докато Русия се подготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският лидер Ким Чен Ун изглежда видя възможност

Китай изглежда се опитва да намали разликата с Русия и САЩ. Пекин е в процес на значително разширяване на ядрения си арсенал. Това показва, наред с други неща, изграждането на повече от 300 нови ракетни силози, които могат да бъдат наблюдавани чрез сателитни снимки.

Западните държави също разширяват или модернизират арсеналите си. Обединеното кралство например е решило да увеличи тавана на запасите си от ядрени оръжия през 2021 г., се казва в доклада.

Шефът на НАТО обвини Русия в провокирането на нова ядрена надпревара

Шефът на НАТО обвини Русия в провокирането на нова ядрена надпревара

Русия нарушава договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег

Освен това Лондон обяви, че вече няма да публикува точни данни за ядрения си арсенал.

Миналата година Франция стартира програма за разработване на нови подводници с ядрен двигател, които могат да бъдат оборудвани с балистични ракети и ядрени бойни глави.

Ще припомним, че Русия многократно заплашва да използва ядрени оръжия срещу Украйна.

В същото време американското разузнаване отбелязва, че Путин може да даде заповед за използване на ядрени оръжия, ако почувства заплаха за режима си.