Руски бойни самолети, оборудвани с ядрени оръжия, са навлезли във въздушното пространство на Швеция по-рано този месец. Това съобщава "Юроактив", позовавайки се на шведската телевизия TV4 Nyheterna.

Общо четири руски самолета са нарушили въздушното пространство на скандинавската страна край Готланд на 2 март, когато Финландия и Швеция провеждаха съвместни военни учения в Балтийско море.

Според TV4 Nyheterna руската акция е била умишлен акт, насочен към сплашване на Швеция.

В деня на нарушението шведските въоръжени сили са публикували снимки на руските самолети - два изтребителя Су-27 и два щурмови самолета Су-24, които са излетели от руската авиобаза в Калининград.

Швеция не се отказва от НАТО

Швеция не се отказва от НАТО

Причината е руската агресия

Шведските въоръжени сили се въздържаха от коментар, тъй като това е класифицирана информация. Те обаче дадоха да се разбере, че самото нарушение трябва да е било умишлено.

"Смятаме, че това е било умишлено действие. Което е много сериозно, особено след като (Русия) е страна във война", заяви началникът на шведските ВВС Карл-Йохан Едстрьом.

Бойните самолети са били във въздушното пространство на Швеция за около минута. Шведските военновъздушни сили са изпратили два самолета JAS 39 Gripen, които са успели да отстранят натрапниците и да си снимат.

Пред телевизията шведски военен експерт изрази мнение, че това би трябвало да се разбира като сигнал за Швеция, че Русия разполага с ядрени оръжия и че може да помисли и да ги използва.