Специалният представител на Съединените щати за Северна Корея Сунг Ким Гун заяви на брифинг за пресата във вторник, че служителите на Северна Корея са използвали реторика, която може да подсказва плановете на Пхенян да използва скоро тактическо ядрено оръжие, съобщават южно корейски медии и "Анадолу".

Гун каза, че Вашингтон е забелязал възможността Северна Корея да проведе седми ядрен опит. Все пак той добави, че САЩ се ангажират да развиват диалог и дипломатически отношения с Пхенян.

Сунг Ким отказа да даде подробности за конкретни действия, които САЩ са готови да предприемат, освен ангажимента си в ООН, но каза, че отговорът "ще бъде в много тясно сътрудничество и комуникация с нашите съюзници и партньори", особено Южна Корея и Япония.

"Мисля, че ще има различни аспекти. Това няма да бъде само единичен отговор", каза Гун. "Ядреният опит е неприемлив за нас и международната общност."

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви в понеделник, че агенцията е открила индикации, че Северна Корея се готви за ядрен опит на своята площадка Пунге-ри.

С осемте изстрелвания на балистични ракети, извършени само в неделя, Северна Корея е изстреляла 31 ракети от януари, най-много някога за една година, "и това е само до юни", коментира Гун.

САЩ са готови за преговори със Северна Корея без предварителни условия, "но към днешна дата КНДР не е отговорила и продължава да не показва никакви признаци, че е заинтересована да се ангажира", каза Гун.

"Вместо това сме свидетели на значително увеличаване на обхвата и мащаба на техните изпитания на балистични ракети, нагло парадиране срещу международния ред, основан на правила и ненужно нарастващо регионално напрежение. Съединените щати не таят враждебни намерения спрямо КНДР. Ние сме готови да се срещнем без предварителни условия, да се ангажират в сериозна и продължителна дипломация."

Забележките на Ким идват, след като заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман предупреди, че страната й ще отговори по бърз и силен начин, ако Северна Корея проведе ядрен опит.

САЩ: Ще има ответна реакция, ако Северна Корея продължи с ядрените тестове

САЩ: Ще има ответна реакция, ако Северна Корея продължи с ядрените тестове

Всеки ядрен опит би бил в пълно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН