Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за германския в. "Билд", че Русия нарушава договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег.

"Модернизирайки ядрения си арсенал и провеждайки ядрени учения, Русия рискува да провокира нова ядрена надпревара в Европа. САЩ, участвайки в договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег, установиха, че Русия го нарушава и се готви да разработва и тества нови ракети със среден обсег. Всички партньори в НАТО са разтревожени", подчерта Столтенберг.

Шефът на НАТО настоява Европа да повишава военните разходи заради Русия

Шефът на НАТО настоява Европа да повишава военните разходи заради Русия

За да бъдат натовските държави сигурни

Шефът на западния военен алианс призова Русия да спазва договора, както и да гарантира прозрачността на отбранителните си проекти и военните си учения.

По думите на Столтенберг, този документ бил "крайъгълният камък на европейската сигурност", който от десетилетия осигурява мир в Централна Европа.

Договорът за ракетите със среден и малък обсег беше подписан на 8 декември 1987 г. по време на посещението на съветския държавен ръководител Михаил Горбачов във Вашингтон. Съгласно договора трябваше да бъдат унищожени всички ракети с обхват на поражението от 500 до 1000 км и от 1000 до 5500 километра.

Руските власти определиха като "измамни" твърденията, че Русия отказва допълнително да съкрати ядрените си оръжия.