Централната банка на Бразилия прекрати услугата за плащане на WhatsApp в страната. Ходът идва малко повече от седмица, след като компанията обяви старта на услугата, пишат Bloomberg и The Verge.

В изявление централната банка заяви, че е взела решение за осигуряване на конкуренция на пазара на платежните системи. По данни на медиите първата банка в страната ще използва суспендирането, за да оцени потенциалните рискове за платежната инфраструктура на държавата и да определи дали WhatsApp отговаря на регулациите.

Спирането на услугата на втория по големина пазар на WhatsApp е най-новият неуспех за амбициите на Facebook за платежни услуги. Въпреки стартирането на бета версия през 2018 година в Индия (най-големият пазар на WhatsApp), TechCrunch информира, че компанията майка Facebook се е постарала да получи регулаторно одобрение за услугата, предотвратявайки по-широкото внедряване. Facebook пропусна целта си услугата да бъде достъпна в цялата страна до края на миналата година. Услугата за плащане WhatsApp също така е тествана и в Мексико.

Потребителите на WhatsApp вече ще могат да си пращат пари чрез приложението. Но засега само на един пазар

Потребителите на WhatsApp вече ще могат да си пращат пари чрез приложението. Но засега само на един пазар

Целта на компанията обаче е да навлезе в повече страни

Компаниите са на мнение, че платежната система може да се използва от хората за разплащане на бизнеса, както и за прехвърляне на пари на физически лица. Услугата ще бъде безплатна за физически лица, но за бизнеса ще се начиславят 3,99 процента такса за обработка. В страни като Индия и Бразилия от WhatsApp идва може би основното присъствие на потребителите в интернет. Над 5 милиона търговци по света използват бизнес версията на приложението, пише Bloomberg.

В WhatsApp признават, че са изненадани от решението на бразилската централна банка, тъй като компанията е била в редовен контакт с органа. "Нашата цел е да предоставим цифрови плащания на всички потребители на WhatsApp в Бразилия, като използваме отворен модел и ще продължим да работим с местни партньори и Централната банка, за да направим това възможно", се посочва в изявление на WhatsApp.

Нито една компания не е дала обещаните $10 милиона за Libra

Нито една компания не е дала обещаните $10 милиона за Libra

Зукърбърг отново се явява пред Конгреса