Нито една от 20-те компании, които си партнират с Facebook по криптопроекта Libra, все още не са предоставили обещаното финансиране, пише BBC, цитирайки свои източници.

През юни социалната мрежа съобщи, че основателите на криптовалутата ще внесат по $10 милиона. Засега обаче нито една от тях не го е направила. Темата дори не е била обсъждана на първото общо събрание на Libra Association, което се проведе миналата седмица.

Асоциацията започна официално работа на 14 октомври, но без някои най-важните партньори - Visa, Mastercard, PayPal, eBay, Stripe, и Mercado Pago. И макар сега Facebook да казва, че влиянието ѝ върху проекта е толкова голямо, колкото на всички останали членове на асоциацията, съоснователят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг отново бе привикан в Конгреса на Съединените американски щати, за да отговори на притесненията на политиците.

Според предварително подготвен текст, изпратен от Комитета по финансови услуги, Зукърбърг ще заяви, че Facebook "няма да бъде част от пускането на платежната система Libra никъде по света, освен ако всички регулатори не я одобрят". Това е първият път, в който компанията дава подобно обещание.

Но Зукърбърг ще посочи още, че "докато дебатираме тези проблеми, останалата част от света не чака. Китай се движи бързо и ще осъществи подобни идеи в следващите месеци". Политиците в САЩ и други страни са притеснени от влиянието на постоянно обградената от скандали с поверителността на личните данни на потребителите Facebook.

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Всичко, което трябва да знаем за криптовалутата на Facebook

Libra среща сериозни затруднения