Планът на Facebook да създаде цифрова валута е доста голяма и амбициозна бизнес идея. Както вече е ясно, проектът носи името Libra. Авторите на Bloomberg обясняват какво е хубаво да знаем за него.

Социалната мрежа има 2 милиарда потребители. Представете си само ако една трета от тях започнат да използват критовалутата на Facebook. Това би означавало, че дигиталните пари могат да се окажат в повече джобове (мобилни устройства) от щатския долар.

От друга страна обаче, съществува вероятността валутата да се разпадне, ако се окаже, че не предлага повече от вече съществуващите приложения за плащане. Има и друг лош сценарий за Libra - валутата може да не види ничии джоб, ако Facebook бъде притиснат от регулаторни рамки на различни държави и организации, ужасен от идеята за потенциално доминираща глобална валута, и то дигитална, която би могла да функционира извън тяхната възможност за контрол.

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

Това е първата организация, напускаща асоциацията от 28 институции, които стоят зад проекта

Какво представлява Libra?

Най-просто казано Libra e "дигитална монета", която би могла да се използва от потребителите на социалната мрежа - за пращане и получаване, купуване на стоки от Facebook и други. Валутата обаче ще може да се използва и за трансакции извън този кръг, като балансите и трансакциите ще се изпълняват с блокчейн технология.

Първоначално Facebook планираше да въведе валутата през 2020 година заедно с партньори. В началото това бяха Mastercard, PayPal Holdings и Uber Technologies. По-рано този месец обаче Paypal се оттегли от проекта, заявявайки, че ще се концентрира върху разработването на собствени идеи за подобни финансови услуги. Visa, Mastercard, Stripe, eBay и Mercado Pago също напуснаха.

Как можем да използваме Libra?

Facebook създава електронен "портфейл", наречен Calibra, който потребителите могат да използват за закупуване на валутата, използвайки местните си валути. Каква ще бъде стойността, която потребителите на Libra ще получават в замяна, ще зависи ден за ден. На теория обаче курсът на цифровата валута няма да се променя много - този вид валута се създава именно, за да се избегнат огромните колебания в цените, които се наблюдават при Bitcoin и много други криптовалути. Libra oбаче няма да може да се използва за сключването на реални сделки.

Какво би поддържало цента на валутата стабилна?

При използването на така наречените stablecoins (стабилни криптовалути) те често привързват своята стойност към тази на друг актив, който има сравнително слаба променливост. След това често стойността на валутата бива застопорявана чрез замразяване на активите - като държавни резерви.

Най-популярният stablecoin до този момент е Tether. Той е привързан към щатския долар и цената му в долари обикновено варира само с няколко цента.

Създателят на Ripple: Facebook няма да пусне Libra до 2023 година

Създателят на Ripple: Facebook няма да пусне Libra до 2023 година

Причината за това са регулаторните изисквания, които компанията тепърва трябва да изпълни

Така ли ще работи Libra?

Facebook разкри много малко подробности около проекта си. Все пак от компанията казаха, че дигиталната валута ще бъде обвързана с така наречената кошница с активи, която би включвала долара, еврото, паунда и йената, заедно с ценни книжа с ниска волатилност като американските държавни книжа например. Всички те са склонни да се варират в тесни граници и движенията им често се компенсират взаимно.

Каква е ползата за потребителите?

Социалната мрежа описа основната услуга като изпращане на пари толкова лесно, колкото е лесно да се изпрати съобщение. Тази услуга обаче вече се предлага от много други компании. Възможно е използването на блокчейн да позволи на компанията да се справи с транзакции на 1,7 милиарда души по света, без да е необходима банкова сметка. В страни с висока инфлация като Венецуела закупуването на валутата може да бъде начин хората да защитят стойността на парите си.

Защо Facebook прави това?

Ръстът на приходите на компанията се забавят, а проектът може да отключи нови възможности в плащанията и търговията. Партньорите на социалната мрежа също имат свои мотиви. Ако Libra пожъне огромен успех и прекъсне платежния бизнес, то Mastercard вероятно ще иска да бъде част от това. Потенциалните партньори обаче трябва да преценят възможните спънки, които могат политиците и регулаторите да създадат.

Какво прави този тип валута много важна?

Stablecoins се разглеждат като мост между криптовалутите и традиционните валути, защото улесняват конвертирането на една в друга. JPMorgan например разработва такава - JPM Coin. Валутата ще може да се използва за извършване на плащания между потребителите. Според гиганта дигиталните стабилни валути и блокчейнът в крайна сметка ще надминат традиционните разплащателни средства. Проектът Libra само засилва това мнение.

Какво плаши регулаторите?

Потенциалът на Libra е огромен, но проектът може да има и недостатъци. Валутата може да се използва за пране на пари, както и други нелегални операции. Плюс това идеята на Facebook дойде в момент, когато около социалната мрежа възникнаха поредица от скандали като злоупотребата с лични данни на компанията и проникването на руски ботове по време на президентската кампания в САЩ през 2016 година и други. Главно притеснение на регулаторите обаче е възможността цифровата валута да стане толкова масова, че да затрудни държавите да управляват собствените си валути. И ако Комисията за ценни книжа и борси на САЩ обяви Libra за търгуем финансов актив, а не за валута - това би добавило прекалено много въпросителни, които биха могли да представляват потенциален край за Libra.

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Според ръководителя на проекта новата криптовалута ще бъде допълнение към съществуващите фиатни пари, което ще подпомогне разплащанията между държавите, а няма да е конкурент на правителствата и на паричната им политика