Facebook прави нова крачка в света на финансите, като пуска услуга за дигитални плащания в популярното приложение WhatsApp, предава BBC. Засега тя ще достигне само Бразилия, но през януари главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви, че планира тя да стане достъпна и в Индия, Индонезия и Мексико, а по-късно и други страни по света.

Ходът съвпада и с желанието на Facebook да добави повече търговци в платформите си, които да продават продуктите си директно през тях.

WhatsApp Pay ще позволява на потребителите да пращат пари един на друг без допълнителна такса, както и да правят покупки от малки бизнеси. Покупките също ще са без допълнителна такса за потребителите, но бизнесът ще плаща такава.

Снимка 483799

Messenger на Facebook също предлага подобна услуга, но засега само в САЩ.

В Бразилия WhatsApp има 120 млн. потребители, което прави страната вторият най-голям пазар след Индия. Пускането на услугата във втората, където потребителите са около 400 млн., обаче се забави с две години заради регулаторите.

През април Facebook придоби 10% дял от индийската телеком група Reliance Jio за $5,7 млрд. Сделката дава на социалната мрежа мощен съюзник в лицето на председателя на компанията Мукеш Амбани, най-богатият мъж в Азия. Двете компании ще си партнират в новата платформа за електронна търговия JioMart.

Facebook придоби WhatsApp за $20 млрд. през 2014 г. През февруари стана ясно, че услугата за чат има над 2 млрд. потребители.

Facebook се отказа да пуска реклами в WhatsApp

Facebook се отказа да пуска реклами в WhatsApp

Заради плана на социалната мрежа двамата основатели на платформата напуснаха