Фалитът на най-голямата туристическа компания в Европа, която оперира и на българския пазар, може да предизвика домино ефект за останалите компании в сектора на Стария континент. Основна причина за това е, че компанията Thomas Cook управлява под този бранд на 15 европейски пазара, както и чрез свои дъщерни дружества.

Първата "жертва" на ликвидацията на едно от най-старите британски дружества е германската чартърна авиокомпания Condor. Дъщерната фирма на Thomas Cook официално поиска финансова помощ от Берлин с цел да продължи да оперира дори и след банкрута на нейната компания майка, съобщават AFP и Bloomberg.

От германското министерство на икономиката потвърдиха в началото на седмицата, че ще оценят искането, отправено от Condor, в най-кратки срокове. Властите във федералната провинция Хесен, където се намира базата на компанията, обявиха, че вече се водят преговори за отпускането на заем с компанията и федералното правителство.

"Condor се намира в трудна ситуация благодарение на британската си компания майка Thomas Cook. И двете са жертви на Брекзит, който създаде несигурност за компаниите и за техните клиенти", казва премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфие.

Thomas Cook фалира

Най-старата туристическа компания в света фалира

Основана през 1841 г. тя преживя две световни войни

В подобна ситуация през 2007 година се намираше Air Berlin, която беше спасена с държавна помощ. Все пак от германската фирма посочват, че Condor продължава да работи без нарушения на графика си.

"Всички полети се извършват по план днес и ще направим всичко възможно, за да може да продължим да извършваме пътуванията си", посочва изпълнителният директор на дружеството Ралф Текентруп. Той допълва, че около 240 000 клиенти на фирмата в момента са на почивка в чужбина, а продажбите на билети не са ограничени.

Британската Thomas Cook, която обяви фалит в понеделник, също е поискала спасителен пакет от 150 милиона паунда от правителството в Лондон, но тази молба е била отхвърлена.

Така с нейната ликвидация ще си отиде една от най-старите компании на Острова, започнала да функционира още през 1841 година. Към днешна дата за нея работеха 21 000 души в световен мащаб, като тя управляваше хотели, курорти и авиолинии, които обслужваха 19 милиона души годино в 16 държави. В момента 600 000 туристи са в чужбина, ползвайки услугите ѝ.