Volkswagen възнамерява един ден да продава повече електромобили от Tesla. Това може да се случи през 2024 г., според нов доклад на Bloomberg Intelligence. През следващите няколко години двата автомобилни производители ще се съревновават за лидерство по отношение на продажби на електрически превозни средства.

Под шапката на Volkswagen са има десет различни марки от Volkswagen Group и така компанията може да предлага голямо разнообразие от електрически модели на пазари по целия свят като модела Audi e-Tron, компактния автомобил Volkswagen ID.3 и ID.4 SUV и Porsche Taycan. От друга страна Ограничената гама от модели на Tesla оставя компанията особено уязвима спрямо размаха на Volkswagen, и предложенията, и цените.

Пазари като Китай и Европа, ще бъдат особено важни за вземането на лидерството в електрическите превозни средства през следващите няколко години.

 Volkswagen инвестира 800 милиона долара за преоборудване на завод за производство на електромобили в САЩ

Volkswagen инвестира 800 милиона долара за преоборудване на завод за производство на електромобили в САЩ

Компанията обмисля изграждането на собствената база за производство

Очаква се до 2025 г. електромобилите да представляват 25% от всички продажби на автомобили в Китай и 20% в Европа, според доклада. Volkswagen има множество фабрики в цяла Европа и вече води Tesla в продажбите на електромобили там.

В Китай обаче Volkswagen в момента изостава много от Tesla в продажбите на електромобили, като заема едва 3,5% от пазара на електромобили, по данни от миналата година. Tesla заема 13% от продажбите на електромобили в Китай през 2021 г. Като цяло продажбите на електрическите модели представляват само 11% от всички продажби на автомобили в Китай засега.

Анализаторите от Bloomberg Intelligence очакваха, че Volkswagen може да изпревари Tesla през 2023 г. в световен мащаб. Натискът на Tesla да отвори нови фабрики в Тексас и в Германия забавят тази дата.

Volkswagen иска да надмине Tesla по продажби на електромобили до 2025 г. – възможно ли е изобщо?

Volkswagen иска да надмине Tesla по продажби на електромобили до 2025 г. – възможно ли е изобщо?

През последното тримесечие компанията достави 99 064 бройки електромобили

Ако Volkswagen измести Tesla на второ място в глобален мащаб през 2024 г., двата автомобилни производителя ще държат водеща преднина пред всички други автомобилни производители, като всеки продава над 2 милиона електрически превозни средства през тази година, според Bloomberg Intelligence.

Очаква се китайският BYD да бъде третата сила, като продава един милион EV през 2024 г.