Facebook заведе дело срещу двама разработчици на приложения, обвинени в генериране на измамни приходи, използвайки рекламната платформа на компанията, пише TechCrunch.

Компанията обяви съдебния иск в блог пост във вторник като посочи за виновни LionMobi и JediMobi - имената, чрез които разработчиците предлагат приложенията си, които са базирани в Хонконг и Сингапур.

"Приложенията са били налични в магазина на Google Play, като целта им е била да заразят телефоните на своите потребители със злонамерен софтуер", каза Джесика Ромеро, oтговаряща за съдебните процеси в компанията.

Схемата използва техника, известна като "click injection", която разчита на приложенията чрез измама да генерират кликове на реклами без потребителите да знаят, за да надуят изкуствено сумата от рекламните приходи. Това е проблем, често срещан от изследователите по сигурността.

От Facebook казват, че "са генерирани плащания, които не са спечелени заради погрешното представяне, че реален човек клика на рекламата. Рекламите са били част от Facebook Audience Network (рекламната мрежа на компанията)".

Често разработчиците създават такъв тип лесни за изработка приложения, които се теглят милиони пъти, докато на заден план кликат върху невидими реклами без знанието на потребителя.

Facebook обяви, че е премахнала разработчиците от своята рекламна мрежа и е възстановила загубите на засегнатите рекламодатели още през март 2019 г.

Настоящите приложения на LionMobi в Google Play магазина включват такива за пестена на енергия на телефона и за "почистване" на телефона, докато тези на JediMobi са за тренировки за отслабване и калкулатор.

Facebook не дава информация колко потребители са засегнати или колко са спечелили разработчиците от предполагаемата схема, но все още в Google Play могат да бъдат намерени милиони инсталации на приложения и от двамата разработчици.

Facebook плаща $5 милиарда глоба заради злоупотреба с поверителността на потребители

Facebook плаща $5 милиарда глоба заради злоупотреба с поверителността на потребители

Проверките срещу интернет гигантите продължават