Френският орган за защита на конкуренцията е глобил Google с 250 милиона евро за нарушения относно правилата на ЕС за интелектуална собственост в отношенията й с медийни издатели.

Според съобщението на надзорния орган компанията предлага серия от коригиращи мерки за определени пропуски. Google обеща да не оспорва фактите като част от процедурите за постигане на споразумение, предават световните агенции.

Глобата е заради спор за авторски права върху онлайн съдържание в случай, предизвикан от оплаквания от някои от най-големите френски новинарски организации като Agence France Presse (AFP).

Софтуерен инженер от Google създал тайно стартъп в Китай, докато крадял AI технологии от компанията

Софтуерен инженер от Google създал тайно стартъп в Китай, докато крадял AI технологии от компанията

Повдигнати са му 4 обвинения за кражба на търговски тайни

През 2022 г. спорът почти се реши, като американският технологичен гигант се отказа от обжалването на първоначалната глоба от 500 милиона евро, наложена в края на голямо разследване, проведено от Autorite de la Concurrence.

Надзорният орган обаче заяви, че Google е нарушил условията на четири от седем ангажимента, договорени в споразумението, включително водене на преговори с издателите и предоставяне на прозрачна информация.