Историческото посещение на американския президент Барак Обама в Куба все още не е приключило, а големите технологични компании вече си проправят път за бизнес на острова. В делегацията на държавния глава има и представители на лидерите в сектора, като Alphabet, която е компания майка на Google, Airbnb, PayPal и Xerox.

Интересът от тяхна страна никак не е изненадващ, като се има предвид, че отпадането на ограниченията срещу страната ще даде тласък на трансфера на пари и сделките между САЩ и Куба.

Шефът на PayPal Дан Шулман, който отпътува с Обама в понеделник, заяви, че неговата компания ще започне да предлага плащания за и от островната държава чрез дъщерната фирма Xoom.

Първи американски президент в Куба от 88 години насам. Ето как се стигна дотук

Първи американски президент в Куба от 88 години насам. Ето как се стигна дотук

Хроника на затоплянето на отношенията между двете страни

Потенциалът за бизнес в тази сфера определено не е за подценяване, показват данните на Държавния департамент на САЩ. Според изчисленията трансферът на пари от Щатите за Куба на година е около 2 милиарда долара.  

От PayPal обаче няма да са единствените, които ще се борят за мястото на лидер в разплащателните услуги в Куба. Компанията ще трябва да се конкурира с Western Union, които също планират да отворят офиси в страната. Междувременно на пазара там вече оперира Bitcoin.  

Google пък има своите планове за навлизане в Куба. Технологичният гигант иска да стимулира развиването на Wi-Fi връзките и широколентовия достъп до интернет на острова.

Американски хотели превземат Куба

Американски хотели превземат Куба

Две от най-големите вериги получиха разрешение за опериране в страната

За разлика от другите технологични компании, онлайн платформата за настаняване Airbnb от една година вече оперира на територията на кубинската държава. Въпреки това нейното ръководство се надява стоплянето на отношенията между Хавана и Вашингтон да стимулира развитието на бизнеса им там.

Към момента за първата си година в страната от компанията отчитат 13 хиляди американски туристи, които са посетили Куба и са намерили места за настаняване през техния сайт. Средните приходи са около 250 долара за резервация.