Миналата седмица Huawei пусна своя собствена операционна система, известна като HongmengOS или HarmonyOS. Китайският технологичен гигант представи смарт телевизора Honor Vision в събота, който ще бъде първото устройство, работещо с нея, пише CNBC. 

Два са моделите, в които ще се предлага - Hоnor Vision и Honor Vision PRO. Те разполагат с 55-инчов 4K HDR дисплей. Стандартната версия Honor Vision включва 2GB + 16GB памет, а HONOR Vision PRO - 2GB + 32GB, и ще се предлагат първо в Китай на цени съответно от 3799 юана и 4799 юана.

Използваната нова операционна система е част от IoT стратегията на Huawei. Китайската компания заявява, че HarmonyOS, известен още като HongmengOS, ще бъде използван за умни часовници, умни екрани, автомобилни системи и умни високоговорители.

Новата операционна система беше пусната в петък на фона на несигурността дали Huawei, попаднал в търговската война между САЩ и Китай, ще може да продължи бизнеса си с американските технологични компании.

Китайският технологичен гигант е в черния списък на Вашингтон, известен като Entity List, който ограничава американските фирми да правят работят с нея. В момента, ако те искат да търгуват с компанията, трябва да имат специален лиценз, издаден от американските власти.

Вашингтон бави лицензите за Huawei заради новата ескалация

Вашингтон бави лицензите за Huawei заради новата ескалация

50 искания от американски компании са отправени към Департамента по търговия

Администрацията на Тръмп заяви наскоро, че ще започне одобрението на лицензите за някои от продуктите, стига те да не представляват риск за сигурността на САЩ или техните съюзници.

Huawei използва операционната система на Google за своите смартфони и ако няма достъп до нея, това ще ѝ навреди, като в момента компанията е вторият най-голям производител на смартфони в света, след Samsung и изпреварващ Apple. Това е една от главните причини да разработи своя собствена операционна система.