Белият дом забави решението си относно връчването на лицензи на американски компании, които да им позволят да възобновят търговските си отношения с китайската Huawei Technologies Co., пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Забавянето идва на фона на решението на Пекин да спре покупките на земеделски продукти от САЩ.

Примирието между САЩ и Китай приключи. И това е лоша новина за Huawei

Примирието между САЩ и Китай приключи. И това е лоша новина за Huawei

Вашингтон може да се отдръпне от обещанието за лицензи за доставчиците на китайската компания

Миналата седмица търговският секретар Уилбър Рос, чийто департамент надзирава процеса, заяви, че е получил 50 искания и решенията по тях все още не са взети. Американският бизнес има нужда от специален лиценз, за да продава компоненти на Huawei, след като Вашингтон добави китайската компания в черния списък заради притеснения за националната сигурност.

В края на юни президентът Доналд Тръмп съобщи след постигането на временното примирие между САЩ и Китай (което бе прекратено), че някои от ограниченията, наложени на Huawei, ще бъдат отхлабени.

В последната седмица обаче напрежението отново ескалира, след като Тръмп заплаши с мита върху китайски внос на стойност $300 милиарда, а Пекин нареди на държавните компании да спрат всички покупки на земеделски продукти от САЩ.

Китай заплаши Индия заради Huawei

Китай заплаши Индия заради Huawei

Ако Ню Делхи забрани участието на компанията в изграждането на 5G, Пекин е готова да отговори със санкции