Източногерманското градче Гласхюте на пръв поглед не изглежда нищо особено: само шепа улици, простиращи се по тясна долина до пуста ЖП станция, на която влаковете заминават веднъж на всеки час за 45-минутно пътуване до Дрезден.

Ако се вгледате по-надълбоко обаче, ще откриете, че градът с население от 7000 души е дом на най-голямата концентрация на часовникари от световна класа извън Швейцария – с бизнес, който расте, дори когато швейцарските производители правят икономии и съкращения, разказва Bloombеrg.

В Гласхюте са произведени повече от 32 000 часовника през миналата година на обща стойност поне 500 милиона евро според оценките на анализатори. Десетимата производители на часовници в града клонят към високия клас. Най-скъпият местен производител A. Lange & Soehne е изградил репутация, която може да се конкурира с тази на гиганти като Patek Philippe и Audemars Piguet. Цените на някои от часовниците на марката достигат 1,9 милиона евро, а средната им цена е близо 50 000 евро.

Износът на швейцарски часовници продължава да спада

Износът на швейцарски часовници продължава да спада

Най-голямото свиване на продажбите има в Хонконг

Макар доста по-малка от швейцарската, германската часовникарска индустрия е по-малко зависима от продажбите в Китай, където бизнесът бе ударен от антикорупционни мерки. А имайки предвид това, че повечето разходи са в евро, производителите съумяват да държат харчовете си под контрол за разлика от швейцарските си съперници, които трябва да се справят с растящата стойност на франка.

И докато швейцарската компания Richemont обяви през февруари, че може да съкрати 350 работни места в страната, то двата най-големи производителя на часовници в Гласхюте назначава нови хора. Износът на часовници, произведени в Германия, е скочил с 14% през миналата година, а експортът на швейцарските е намалял с 3,3 на сто, показват правителствените данни.

Износът на швейцарски часовници затъва. Повод за радост за Apple Watch?

Износът на швейцарски часовници затъва. Повод за радост за Apple Watch?

Износът достигна 6-годишно дъно