Най-модерната фабрика за занаятчийски сладоледи ще бъде открита в хърватския град Огулин. Заводът ще е с площ от 4500 квадратни метра и ще има капацитет на производство 15 тона сладолед дневно, съобщи ежедневникът Večernji List, като според съобщението това ще е "най-голямата фабрика за занаятчийски сладоледи в света".

Заводът ще бъде отворен за посетители, за да може тези, които искат да се запознаят с производството на натурални сладоледи да имат възможност да го направят.

Фабриката ще се управлява от aROMA Gelato Experience. Компанията има вече 50 магазина в Хърватия.

Зад реализацията на фабриката има дълга история. Проектът започва преди десетилетие в Словения, в предградията на Любляна, когато една двойка решава сама да създаде сладолед от естествени съставки, без никакви изкуствени овкусители и съставки, от местни плодове. Започват да го правят буквално в гаража си.

След десетилетие опит и работа създават разпознаваема марка, компанията aROMA Gelato Experience, която е известна като производител на занаятчийски сладолед, направен от натурални съставки, който се продава в бутици в Хърватия.