Кратко посещение на директора на Tesla Илън Мъск в Лутън подхрани слухове, че компанията обмисля изграждането на завод във Великобритания, пише BBC.

Медийни публикации посочват, че милиардерът е пристигнал на летището в града с частен самолет през уикенд и е останал там два дни. The Daily Telegraph коментира, че визитата съвпада с желанието на местните политици да намерят подходящо място за "нов, голям автомобилен завод". Потайността около търсенето подхранва спекулации, че Мъск може и да е намесен.

The Telegraph пише, че местните власти — включително тези в Тийсайд и Уест Мидландс — са получили необичайно кратките 48 часа, за да подготвят предложения за локация с размер 250 хектара. Те не знаят за коя компания е предназначена локацията.

Tesla отваря два шоурума в Централна и Източна Европа

Tesla отваря два шоурума в Централна и Източна Европа

компанията обикновено не започва доставки, докато не разполага с поне един сервиз на пазара в дадена страна

Процесът се надзирава от Офиса за инвестиции, нов правителствен отдел, който трябва да координира дискусиите между публичния сектор и частните чуждестранни инвеститори след Brexit.

Данни сочат, че частният самолет на Мъск е престоял два дни на летището в Лутън. След това милиардерът замина за Германия, където в понеделник бе на визита в новоизграждащия се завод на компанията край Берлин.

Преди две години се разбра, че несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз е била решаващ фактор Tesla да избере Германия. Но политиците на Острова не са се отказали.

Междувременно миналата седмица стана ясно, че производителят на електромобили се е отказал от разширението на завода си в Шанхай, където трябваше да се произвеждат автомобили не само за Китай, но и за цял свят.

Tesla се отказва да разширява завода в Шанхай

Tesla се отказва да разширява завода в Шанхай

Заради напрежението между САЩ и Китай