Руските подразделения на някои чуждестранни банки, като Citigroup и Raiffeisen Bank International, започнаха да търсят персонал, след като руските власти решиха да блокират излизането им от страната. Това разказаха пред "Ройтерс" източници от индустрията и HR експерти от компании за набиране на персонал.

Ходът на Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари накара западните банки в Москва да премахнат чуждестранните граждани от високите постове и да проучат начини за излизане на целия им бизнес от руския пазар. Ескалиращите санкции обаче ограничиха възможностите им.

"Газпром" и още 43 руски компании и олигарси търсят спасение в Турция

"Газпром" и още 43 руски компании и олигарси търсят спасение в Турция

На този фон Централната банка на Русия се противопостави на вътрешните призиви да поеме управлението на местния бизнес на чуждестранните банки. 

Чуждестранните банки представляват 11% от общия руски банков капитал в края на 2021 г., показват последните данни на Руската централна банка. Финансовата институция заяви, че третира звената на чуждестранните банки еднакво с местните играчи, особено по отношение на регулирането.

Миналата седмица заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев заяви, че Русия ще блокира продажбата на руския бизнес на чуждестранните банки, докато руските банки в чужбина не могат да функционират нормално.

В резултат на това изявление чуждестранните банки започнаха да се опитват да запълнят свободни работни места, които се отвориха.

Външният министър на Турция покани санкционираните олигарси на "туризъм и за инвестиции" в страната

Външният министър на Турция покани санкционираните олигарси на "туризъм и за инвестиции" в страната

Две яхти на Абрамович са били забелязани в крайбрежните води на Турция

Един от източниците обяснил, че чуждестранните банки са започнали да наемат хора, именно след като са разбрали, че няма да могат лесно да напуснат Русия.

От април до юни банките с чуждестранни корени имаха много малко свободни позиции в Русия, но през юли ситуацията се промени, разказа служител в една от най-големите руски компании за набиране на персонал.

Raiffeisen Bank, например обяви 276 свободни работни места в Русия през юли, а Citi търси кандидати за запълване на 84 свободни позиции в Русия.

"Вакантните позиции, които се отвориха, са свързани с факта, че много служители напуснаха Русия след 24 февруари. Те просто се подадоха оставка и избягаха от страната. Така че има свободни позиции, които трябва да бъдат запълнени", каза източникът.

В средата на юли руското поделение на австрийската банкова група Raiffeisen Bank International търсеше мениджър в Москва, който да обслужва корпоративни клиенти.

Citibank Russia, част от Citigroup, търси кредитен експерт с месечен доход до 200 000 рубли (3609 долара) и младши експерт с месечна заплата от 85 000 рубли.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Руският бизнес на италианската банкова група Intesa Sanpaolo търси експерти в обслужването на клиенти, както и в разплащанията в чуждестранна валута, показват онлайн обяви за работа.

UniCredit Bank Russia, част от UniCredit Group, която търси купувач за руския си бизнес, има 10 свободни позиции, свързани с ИТ, според уебсайта hh.ru.

През април френската банка Societe Generale стана първият чуждестранен кредитор, който напусна Русия след началото на войната в Украйна, като продаде подразделението си Rosbank на Interros Capital, фирма, свързана с руския олигарх Владимир Потанин.