Компанията, която произвежда електрически превозни средства - Rivian, вече е третият най-скъп производител на превозни средства в света. Любопитен факт около Rivian е, че приходите на компанията са нулеви.

От дебюта на Rivian на Nasdaq мина седмица и през цялото време цената на акциите се е увеличава. Rivian е оценена на повече от 140 милиарда долара. За сравнение Volkswagen има пазарна капитализация от 139 милиарда долара, а Toyota 306 милиарда долара, Tesla е оценена на близо 1 трилион долара.

Вчера акциите на компанията струваха около 159 долара за акция. Когато компанията дебютира миналата седмица, цената беше 78 долара.

Основателят на Rivian натрупа $2,2 милиарда само два дни след IPO на компанията му

Основателят на Rivian натрупа $2,2 милиарда само два дни след IPO на компанията му

В рамките два дни акциите на Rivian поскъпнаха с 57%

Първите доставки на електрическиte пикапи на Rivian бяха направени само преди два месеца и по-голямата част от тях бяха за служители на Rivian, пише CNN.

Въпреки това компанията предизвика огромен инвеститорски интерес, вероятно заради подкрепата от Amazon, която купи 20% дял през 2019 г.

Еуфорията около електрическите превозни средства не е нищо ново - много анализатори и дори шефът на Tesla Илън Мъск, твърдят, че оценката на Tesla е прекалено завишена, но акциите на компанията продължават да се покачват, заради бъдещите планове за електрифициране.

Rivian обаче има потенциално предимство пред Tesla на американския пазар. Най-произвежданият продукт на компанията не е просто електромобил, а пикап. Това е важно за компанията, защото първите три най-популярни превозни средства в САЩ са именно пикапи.