Sanofi се е съгласила да произведе милиони дози от ваксината на BioNTech и Pfizer — необичайна колаборация между отделни компании, която цели да забърза имунизацията на населението, пише Bloomberg.

Френският производител ще даде на BioNTech достъп до производствено съоръжение във Франкфурт, което ще започне да доставя дози през това лято, съобщиха от компанията. В рамките на сделката ще бъдат произведени от над 125 млн. дози за Европейския съюз.

Собствените усилия на Sanofi да разработи ваксина с друга голяма компания в бранша не се увенчаха с успех, поне засега, което означава, че тя няма да е готова до лятото, както се очакваше. Споразумението между Sanofi и BioNTech/Pfizer ще позволи на европейския регион да навакса с имунизацията. То е забележително, тъй като е първият път, в който производител на лекарства ще работи, за да помогне за ваксината на конурент.

Pfizer и BioNTech търсят различни начини да увеличат доставките — от разширяване на съществуващите заводи до добавяне на доставчици и производители по договор.