Turkish Airlines може да подпише споразумение с Rolls-Royce Holdings Plc и Airbus SE за вътрешно производство на компоненти за самолети. Сделката може ще е на стойност от 20 милиарда долара, част от покупката на мега самолет, обявена миналата година.

Тя трябва да бъде обявена на церемония в Истанбул по-късно този месец, според турски официални лица, цитирани от Bloomberg. Турската държава е най-големият акционер в авиокомпанията.

Националният превозвач на превозвач на Турция потвърди закупуването на 230 самолета от Airbus през декември, с опции за още. Авиокомпанията иска да разшири центъра си в Истанбул и да се изправи срещу регионални конкуренти като Emirates и Qatar Airways. Като част от поръчката Турция настоява за местно производство на части за самолети.

Споразумението е ключово по повод целта на Турция да развие своята гражданска и военна авиационна индустрия и е част от поръчката на Airbus за 2023 г., която се оценява на около 70 милиарда долара.

Turkish Airlines поръча над 200 самолета от Airbus

Turkish Airlines поръча над 200 самолета от Airbus

Тази инвестиция е важен крайъгълен камък в по-нататъшното развитие на авиационната индустрия на държавата

Турски компании като държавната TUSAS Engine Industries Inc. вероятно ще бъдат част от производствената програма, според източниците.

Акциите на Airbus и Rolls-Royce се покачиха съответно с 1,6% и 2,8% след новината.

Турция отдавна води преговори с чуждестранни компании, включително Rolls-Royce, за приемане на технология за двигатели за своите проекти за танкове и военни самолети.

Производителят на реактивни двигатели има съвместно предприятие с индустриалния конгломерат Kale Group в Турция.