Малко след като Европейската комисия произнесе тежката си дума и официално наложи рекордно висока глоба от 14.5 милиарда долара на технологичния гигант Apple, изпълнителният директор на компанията Tим Kyĸ излезе с официално обръщение към европейските си потребители, публикувано на официалния сайт на компанията.

Според него решението на изпълнителния орган е опит за пренаписване на историята на Apple.

Със становището си експертите от ЕК напълно са игнорирали данъчните закони в Ирландия и са преобърнали цялата международна данъчна система, смята категорично Кук.

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Европа официално глоби Apple с $14.5 милиарда

Ето поради какви причини

Той опроверга и обвинението, че компанията се е възползвала от специални данъчни оферти, а сумата, която сега Apple трябва да плати като допълнителни такси на Ирландия поставя компанията в непривична за дейността й до момента ситуация.

Тим Кук обяви, че ще обжалва решението на Комисията и изрази увереност, че то ще бъде отменено.

В основата на проблема не е фактът как Apple плаща данъците си, а как правителството събира парите, смята Тим Кук.

Според главния изпълнителен директор на Apple решението на изпълнителния орган на Европейския съюз ще удари върху бизнеса в Ирландия (и в ЕС като цяло) и ще затрудни създаването на нови работни места, в които да инвестират чуждестранни компании.

Изпълнителният директор на Apple уточни, че компанията ще продължи дейността си в Ирландия и ще инвестира в развитието на бизнеса си на европейска почва със същата страст, както до момента.

Apple стартира дейността си в Ирландия през 1980 година и тогава разкрива около 60 работни места.

С времето компанията е отворила вратите си за повече от 1.5 милиона разработчици, производители, доставчици и други служители в цяла Европа.